М. Ризински: Свободомислещите в Македония ги заплашват с линч като предатели на държавата

М. Ризински: Свободомислещите в Македония ги заплашват с линч като предатели на държавата

30 септември 2011  |   0 коментара

Злобата срещу България в Македония често надхвърля дори антибългарската реторика в бивша Югославия, казва за Frognews.bg инж. Мирослав Ризински, член на Управителния съвет на Българския културен клуб – Скопие.

Роден и израсъл в българско семейство в Република Македония, Мирослав Ризински  обяви ясно своето национално самосъзнание и опита да извоюва за българите в Македония същите политически права, каквито имат и останалите общности там. Заради това властта организира срещу Ризински класическа полицейска операция в духа на най-ярките сталинистки практики. В офиса му бяха подхвърлени от цивилни полицаи няколко хиляди евро, той беше арестуван и обвинен за подкуп. Въпреки безспорните доказателства за скалъпени обвинения, безумните разминавания в т.нар "свидетелски" показания, безбройните и фрапантни процесуални нарушения от страна на обвинението, всички съдебни инстанции постановиха присъда "виновен". Ризински излежа почти цялата си 3-годишна присъда.

Интервю на Ана Кочева

- Миро, как се чувстваш на свобода, при това в България?

- Преди да отговоря на този въпрос, трябва да уточним какво разбираме под свобода. По света се създава една лъжлива представа, че в Р Македония са свободни онези, които са физически на свобода. Всъщност там  се живее в заблуда, в един крайно изолиран и виртуален свят, или накратко казано - духът на хората там не е свободен. За цялото време, докато изтърпявах наказанието си, по-точно докато свободата ми беше физически ограничена, аз се чувствах свободен духовно, което като състояние е едно по-високо равнище от чувството да бъдеш само физически свободен, но заробен в ума и духа. Отскоро се наслаждавам и на физическата си свобода, която с голяма любов и силни емоции изживявам в България. Тук планирам успешно да реализирам и своите житейски планове.

-Ти излежа почти цялата присъда, която си беше политическа и при това скалъпена. Продължи ли тази практика и след теб, т.е. продължават ли подобни процеси да се фабрикуват в Македония?

- Да, наистина излежах почти цялото наказание, а на това, че имаше неофициални предложения да бъда помилван, никой не обърна никакво внимание. В Европа вече няма място, където да не е известно какво представлява и как функционира правосъдната система в Р Македония. За това детайлно говорят и докладите на ЕС, в които прецизно, с име и презиме, като главен диригент за функционирането на правосъдната система по този начин е посочен "реформаторът" Михайло Маневски – бивш правосъден министър в Р Македония, който беше наречен от неправителствения сектор „министър на неправдата”. За ваша информация и с цел да разберете неговите реформаторски качества за развоя на едно демократично общество, ще добавя само, че Михайло Маневски беше министър на правосъдието в последното комунистическо правителство на СР Македония като част от Югославия. Това, което е най-важно да се каже, е, че правосъдната система в Р Македония служи като инструмент, с който властта се разправя с инакомислещите и политическите си противници, като често пъти се използват дори и полицейски провокации и скалъпени обвинения. Медиите показват как въоръжени до зъби командоси хвърлят на земята политическите опоненти на управяващите като най-долни криминални. Самата власт признава, че подслушва опозиционните политически лидери по време на цялата кампания за последните парламентарни избори. Свободомислещи новинари биват заплашвани с линч като чернители и предатели на държавата. Така че процесът, който се водеше против мене, не е изолиран акт. Арестите на политически противници на актуалната власт в Р Македония, които се случват напоследък, следват един и същи сценарий и по много неща приличат на моето арестуване, затваряне и осъждане.

- А възможно ли е нещата сега, след парламентарните избори в Македония, да се променят в позитивна посока, или очакванията са точно обратните?

- С оглед на това, че след парламентарните избори повторно се създаде същото парламентарно мнозинство, а така и същото правителство, не трябва да се очаква драстична промяна на досегашната политика. Повече от сигурно може да се каже, че няма нищо да се промени в частта на забележките, които се отправят към правителството и които се отнасят към ограничената свобода на медиите, към необходимостта от освобождаване на правосъдието от политизацията и партизацията, към драстичното нарушаване на човешките права, департизацията на администрацията, реформирането на идеологическото тълкуване на историята в учебниците, присвояването на исторически събития и личности, които принадлежат на съседните държави и др.

- Преди месеци се заговори за тайни пазарлъци за размяна Ризински срещу проф. Владо Димов и икономиста Владимир Тамбурковски, които живеят в България. Ние писахме за това. Ти чу ли за това, каква беше реакцията ти?

- Разбира се, че своевременно бях запознат с предложението на министъра на външните работи на Р Македония Антонио Милошески да бъда разменен срещу професор Владо Димов и икономиста Владимир Тамбурковски, които понастоящем живеят в България. Това срамно предложение всъщност представлява отговор от македонската страна на моята молба за трансфер в Р България, който безусловно трябваше да се реализира въз основа на конвенцията за трансфер на осъдени лица, подписана и от Р Македония и от Р България. Българският културен клуб – Скопие (БККС) излезе със специално становище до медиите, с което категорично отхвърли това срамно предложение за гнусна търговия.

- Как се държаха с теб в затвора?

-Условията в затворите в Р Македония са катастрофално лоши за осъдените лица. Според бившия посланик на EС в Скопие Ерван Фуере, ситуацията в македонските затвори е по-лоша и от условията в бежанските лагери в Латинска Америка и от затворите в Южна Африка по времето преди Нелсън Мандела. Дори и редом с тези проблеми, трябва да призная, че отношението към мен не беше еднакво с отношението към другите осъдени лица. Докато бях в предварителния арест, категорично отказах едно гнусно предложение за вербовка от страна на високопоставен представител на македонската държавна сигурност и веднага  след това получих ефективна присъда. И тук изниква въпросът в коя демократична държава агенти от държавна сигурност се допускат в затворите? Все пак покрай целия натиск от властите и от ръководителите на затвора, мога да кажа, че с помощта на справедливо, приятелско и човешко отношение спечелих симпатиите на мнозина от осъдените лица. В течение на тригодишната си присъда, се държах достойно и не паднах духом. Имах огромната морална подкрепа от моето семейство, от колегите ми от БККС и от стотици общественици, интелектуалци, културни дейци, европейски пратеници, държавници и представители на гражданското общество от Република България и българската емиграция в Европа, САЩ и Канада. Изказвам сърдечна благодарност на всички тях за тази неоценима подкрепа.

- Тъй като твоите права бяха драстично нарушени, възнамеряваш ли сам да прибегнеш до юридически стъпки, за да съдиш в Страсбург своите „съдници”?

- Целта на властите в Скопие беше чрез мен да хвърлят черно петно и да ги заплашат всички, които залагат на добросъседските отношения с Р България, базирани на нашата обща история. Така че аз съм в дълг да продължа да се боря за своята цялостна правна и политическа реабилитация в Р Македония и вече имам някои конкретни идеи и стъпки в тази насока. В такава борба не съм сам и съм убеден, че правдата и истината ще победят.

- Какви са плановете ти нататък? Ти си инженер, мислил ли си да потърсиш работа тук, в София?

- По образование съм строителен инженер и имам дългогодишен опит в инвестиционни проекти и регионален развой. Работил съм и в неправителствения сектор. Преди десетина години бях един от основателите и ръководителите на Атлантическия клуб в Скопие, а от 2008 год. съм в ръководството на БККС. Моите бъдещи планове са свързани със София, където имам намерение да се реализирам професионално.

- Какво е отношението понастоящем към България? Писателят Младен Сърбиновски казва, че като че ли то е посмекчено, но процесите като твоя говорят друго.

- За жалост, тонът никак не изглежда смекчен, имайки предвид мнoгoбройните негативни публикации и езика на омразата в македонските медии против България. Количеството и злобата на тези публикации често пъти надхвърлят дори и антибългарската реторика в бивша Югославия. Все още се сещаме за коледното изказване на главата на МПЦ Стефан, който нарече македонските българи предатели, отпадъци и изроди. В последния доклад за напредъка на Р Македония, Европейският парламент препоръчва на официалните власти в Скопие да подобрят отношенията със съседите, да реформират идеологизираното образование и учебниците по история и да направят съвместни чествания на общи исторически личности и събития със съседните държави. Би било добре, ако например Илинденско-Преображенското въстание се чества заедно от Македония и България, нещо, което и бившият премиер Владо Бучковски предложи още преди няколко години. Разбира се, и други инициативи биха били полезни за евроатлантическата интеграция на Р Македония. Така например, в духа на доклада на Европейския парламент, би било много добър жест македонските власти да поканят българските ръководители на откриването на паметниците на Цар Самуил, Гоце Делчев, Дамян Груев и така да покажат своето отношение не само към Р България, но и към ЕС и към всички граждани на Р Македония.

30 септември 2011

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *