Лютви Местан с евтин театър след реплика на Каракачанов в „Панорама”

Лютви Местан с евтин театър след реплика на Каракачанов в „Панорама”

22 септември 2012  |   6 коментара

Заместник-председателят на ДПС Лютви Местан изигра смехотворен етюд в студиото на „Панорама” по БНТ1 в петък. С характерните си ораторски претенции Местан се опита да оневини предварително подсъдимите по процеса за радикален ислям, който тече в Пазарджик.

В предаването „Панорама” по БНТ Местан заяви, че няма дефиниция за радикален ислям. Каракачанов реппликира с твърдението, че радикален ислям очевидно има там, където имами принуждават български момичета да се забулват като пингвини и говорят как ще се режат главите на неверниците.

Това е обвинението на прокуратурата, посочи Каракачанов и припомни, че ВМРО многократно сигнализира за тези проблеми. Обиден, че не е бил подготвен за такъв дебат, представителят на ДПС реши да напусне демонстративно студиото, наричайки разговора "глупости на търкалета" и "националистически изстъпления".

Каракачанов обаче припомни, че във ВМРО има немалко българи мюсюлмани и че тези хора години наред са изоставени от държавата. Самите тези хора не възприемат радикалните течения, които им се натрапват от години, е позицията на ВМРО. Ние не делим българите по вероизповедание, заяви председателят на българското национално движение.

Той се съгласи с Местан, че мюсюлманските духовници у нас трябва да бъдат обучавани в България в традиционния ислям, характерен за нашите земи, а не в духовни училища в арабските страни.

Лидерът на ВМРО обаче отново критикува искането на ДПС за 4 часа седмично задължително обучение по майчин език. Това е практически невъзможно, обърна се Каракачанов към Местан и напомни, че истинският проблем е слабото владеене на официалния език в държавата, което лишава мнозина от перспективи за развитие.

Обсъжданото през последните седмици предложение на ВМРО за обединение на патриотичните и националистически организации също бе засегнато в разговора по БНТ. Съвсем нормално е такива формации да потърсят консолидация, посочи лидерът на ВМРО.

Каракачанов не пропусна и текущите развития в Македония. Повод стана участието на външния министър Младенов в студиото, който представи визията си за нова балканска политика. Лидерът на ВМРО припомни позицията на партията, че основната отправна точка в тази политика трябва да е спазването на правата на българите в околните страни. Каракачанов бе категоричен, че ако в Македония продължава фалшификацията на историята и тормозът на хора с българско самосъзнание, България няма право да подкрепи Македония в пътя й към НАТО и Европейския съюз.

22 септември 2012 г.

Повече по темите в последните месеци:

ВМРО: Г-н Местан, Вие сте народен представител в България, не в турския Меджлис

Отчаяно ДПС заиграва с етническата карта

Докато тази държава е България, няма да допуснем турцизиране!

Обзор на теми, свързани с процесите в Македония и българите по света можете да прочетете тук.

Коментари

  • Risa

    януари 03, 2014 в 1:04

    This is such a great resource that you are providing and you give it away for free. I enjoy seeing websites that understand the value of providing a prime resource for free. I truly loved reading your posts on www.vmro.bg . Thanks! wish you luck in New Year!

  • Heath

    януари 05, 2014 в 3:31

    Благодаря предварително и късмет , www.vmro.bg ! :) Пожелавам късмет в New Year!

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *