“Листопад”- тайното оръжие на Ердоган

“Листопад”- тайното оръжие на Ердоган

20 януари 2012  |   0 коментара

Източник: „24 часа“

Японската телевизия NHK направи документален филм за влиянието на турските сериали върху износа и развитието на туризма на Турция. 2011 година e рекордна за Турция в износа на сериали. Спечелени са над 60 млн. долара приходи от износа на турските сериали в чужбина.

А според турския министър на икономиката Зафер Чаглаян Турция притежава потенциал приходът от тв сериали през следващите години да достигне 500 млн. долара.

Турските сериали се гледат в над 40 страни в чужбина. Докато в началото купувачи бяха предимно страни от Близкия изток и Северна Африка, в последните няколко години сериали като “Листопад”(който засега държи първенството в класацията на най-дългия сериал, излъчван бе в продължение на 5 години), “Забраненият плод”, “Великолепният век” и др. чупят рекордите по зрителския интерес и в много страни от Централна и Източна Европа,сред които са България, Сърбия, Хърватия, Чехия, Румъния, Полша, Унгария, Гърция, както и в Далечния изток - Малайзия, Индонезия, Тайланд, Сингапур, Япония и Виетнам.

Дори Израел се присъедини към “модата” на турските сериали. Израелски телевизионен канал започна излъчването, с надписи на иврит на сериала “Менекше и Халил” с тв идол Къванч Татлъту, когото в България още помнят в ролята на Мехмет от сериала “Перла”. Къванч стана любимец на израелските зрители, твърди се, че негови постери украсяват улиците на Тел Авив.

Всъщност Израел е много интересен пример за отношението в чужбина към турските сериали. Преди време Тел Авив бе отправил много остра нота до Анкара заради показването в един турски сериал на израелски командоси, които убиват палестинци. Освен това между Анкара и Тел Авив от известно време “духат остри ветрове на криза в двустранните отношения” и в такъв един момент интересът към закупуването на турски сериали изненада дори най-големите оптимисти.

В 22 страни, между които е и България, предстои да започне излъчването на култовия през този сезон сериал “Великолепният век”, посветен на султан Сюлейман Великолепни (най-дълго властвалия, 36 г. в Османската империя, владетел) и Хюррем султан (украинката Александра или Роксолана, която от наложница става законна съпруга на султана).

Професор Нилюфер Нарлъ, социоложка в университета Бахчешехир в Истанбул, счита, че има връзка между турските сериали и нарастващото влияние на Турция в чужбина. Определяйки сериалите като “меката власт”, тя подчертава, че благодарение на тях Турция е увеличила влиянието си в Близкия изток и в балканските държави.

“С разпространението на турските сериали в международен план в арабските и в балканските страни се повиши интересът към турския език и култура. Това ние наричаме “меката власт” в контекста на културата”, казва тя.

Наскоро списание “Тайм” определи износа на турски сериали като “тайната на турския премиер Р. Т. Ердоган”.

Последният епизод на добре познатия и на българите сериал „Перла“ например е приковал вниманието на 85 млн. зрители от Сирия до Мароко.

Определено голям принос имат турските сериали и за засиления туристически поток особено през тази година. Интересът към турските сериали (78 процента от зрителите в арабските страни и в Иран казват, че гледат турски сериали) е насърчил туризма в Турция, която е привлякла много арабски и ирански туристи, превръщайки се в най-атрактивната туристическа дестинация.

Цената на епизод от определени турски сериали варира между 500 и 15 хиляди долара,казва Фърат Гюлген, ръководител на фирма за износ на турски сериали в чужбина.

Турските разпространители уреждат щандове на международните фестивали,на които продават сериалите.На последния кинофестивал в Кан са били продадени 25 сериала,между които и „Великолепният век“ ,към който бил проявен голям интерес от страна на балканските държави. Износът се превърна в сериозен мениджмънт за разпространителските фирми. Сега обърнаха очи към Италия, Франция,  Великобритания, Германия.

А в Турция през тази година са излъчени 100 турски и 40 чуждестранни сериала.

21 януари 2012

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *