Lion’s Bridge - един от видимите резултати

Lion’s Bridge - един от видимите резултати

02 декември 2015  |   0 коментара

Автор: Стефан Грънчаров, организатор на ВМРО за София

Преди малко повече от година в София шумно бе открита една от перлите на управляващите в София – „обновеното“ кръгово кръстовище на Лъвов мост. На мероприятието присъства дори председателят на ЕНП Жозеф Дол (именно заради него довършителните работи по обекта продължиха още месеци).

Още от началото на ремонта започнаха спорове: нужно ли е да се наливат толкова много пари за пълна промяна на визията на съоръжението, което е изкарало повече от столетие в стария си вид. За архитекта Диков няма значение визията на даден обект, за него има значение финансирането. За него всеки проект е участие в популярното преди време шоу „Стани богат“. Всяка една европейска столица трябва да се радва, че господинът не е неин архитект, защото такива исторически паметници като Колизеума, Бранденбургската врата и Айфеловата кула щяха да изглеждат коренно различно.

Като заговорихме за културно наследство - по време на строежа на кръстовището избухна нов скандал, а именно унищожава ли се за пореден път културното наследство на София. Според редица организации, учени и граждани на столицата по време на ремонта се разрушават, изхвърлят или наново заравят редица ценни артефакти. Стигна се дори до протести, но виждайки как се развива „реставрирането“ на БГ Лувъра, се сещам за един цитат от Радой Ралин „Мен не ме е страх от министъра на културата, а от неговата култура“. Същото се отнася за заместник-кмета по култура в София.

Един от най-важните аргументи на управляващите за ремонта бе, че кръстовището е натоварено и има нужда от промяна, за да се облекчи трафикът. Уви, както всяко едно управленско решение ставаше дума за подмяна.

Като обикновен гражданин, живеещ в работническите квартали на София, всеки ден минавам през новото кръстовище. Задръстването си го има, колите на градския транспорт се задръстват, свирене на клаксони, изнервени шофьори. Но пък след ремонта има бонус за пешеходците – вече се пресича много по-трудно, благодарение на новопоставената светофарна уредба, която регулира кръговото движение - две неща, които сами по себе си си противоречат.

Поставените камери за видеонаблюдение не успяха да успокоят минувачите, затова вечер хората избягва кръстовището, на което се събират нелегални бегълци от цял свят. Хубавото е, че директорът на СДВР праща редовно коли на жандармерията, за да може някой закъснял работник, пенсионер или ученик спокойно да мине от там.

Както се казва, бездомните кучета си лаят, трамваят си върви, а на Лъвов мост е пълно с бежанци.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *