Ксенофобският македонски национализъм се нуждае от отпор, смята проф. Павлов

Ксенофобският македонски национализъм се нуждае от отпор, смята проф. Павлов

04 януари 2013  |   0 коментара

Примитивен ксенофобски национализъм са определения като „татари“ според историка проф. Пламен Павлов. По повод изказванията на македонските учени за връзката на българите с татарите, професорът посочва, че трябва да се концентрира ресурс и да се направят експедиции в днешна Вардарска Македония, Егейска Македония и в част от Албания.

Проучванията на археолози като Блага Алексова и Иван Никулчин показаха, че в периода VII - X век, освен куберови българи, на територията на Вардарска Македония няма други, няма никакви славяни, обяснява Павлов.

Идването на славянски общности там става в резултат на българската държава. Така че не могат да се оприличават на татари. Какво лошо има в това, човек да е татарин, само по себе си? Това е един примитивен ксенофобски национализъм, който не си заслужава сериозен коментар, но на който трябва да се дава отпор, категорично заявява проф. Павлов.

По повод опитите през тази година от страна на Македония да представят българско историческо наследство като свое, Павлов заяви, че би било логично, ако наистина се е посочило, че става дума за наследство на средновековна България, а не за някаква митологизирана „македонска култура”, каквато през Средновековието не съществува.

За пореден път македонската държава извършва една груба провокация към България. Това стана нещо обичайно през последните години и в този смисъл – отсъствието на реакция от българските институции е най-малкото смущаващо, коментира тогава той.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *