Кървавият юни в „Исторически убийства“ по ТВ7

Кървавият юни в „Исторически убийства“ по ТВ7

02 юли 2012  |   0 коментара

Политиката на Българската комунистическа партия спрямо българите от Пиринска Македония беше темата на разговора в предаването на председателя на ВМРО Красимир Каракачанов  „Исторически убийства“ по ТВ7.

Какво се случва с българите от Пиринска Македония вследствие от антибългарската политика на БКП Каракачанов обсъжда с историка Иван Стоянов.

След преврата, осъществен през 1944 г., комунистическата партия започва да налага една насилствена македонизация на българското население в днешния благоевградски окръг, припомни Каракачанов.

Комунистическата партия буквално се отказва от българите на своята собствена територия - Пиринска Македония. Единствената пречка пред антибългарската политика на БКП са дейците на ВМРО.

Наричайки юнските събития от 1946 г. „Вартоломеева нощ“, Каракачанов разказва за избиването на стотици български патриоти, чиято единствена вина е, че не са били съгласни с политиката на БКП, че в Пиринска Македония живее небългарско население.

В нощта на 7-и срещу 8-и юни са арестувани около 200 ръководни и активни членове на ВМРО. Част от тях са съдени, други са изпратени в лагер, а ръководните дейци са убити.

Архив на предаването „Историческите убийства“ можете да намерите тук.

2 юли 2012

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *