Красимир Каракачанов: Никой не е упълномощил българските политици да обещават каквото и да било на Турция

Красимир Каракачанов: Никой не е упълномощил българските политици да обещават каквото и да било на Турция

12 юли 2011  |   0 коментара

Турция няма никакво намерение да става член на ЕС, категоричен е лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Аргументът му е, че Анкара не иска евроинтеграция, защото „това значи права за кюрдското малцинство, да се спре контролът върху печата, ислямизацията на обществото".

Интервю на Цветана Георгиева, Информационна агенция КРОСС

ВМРО реагира с декларация, че поредна среща на високо ниво между България и Турция не доведе до решаване на проблема с обезщетенията на тракийските българи. Предвиждате ли други мерки, за да поставите ребром въпроса.

Не съм изненадан. Не е имало българско правителство, което да постави този въпрос в отношенията между България и Турция. Още повече, сегашният премиер Борисов безрезервно подкрепя Турция за Европейския съюз. Ние бяхме длъжни за пореден път да напомним на българските политици, че никой не ги е упълномощил да обещават каквото и да е било на Турция, защото не са избрани да обещават на Турция, а са се заклели в Народното събрание да отстояват интересите на българския народ, както е според Конституцията. Този въпрос между България и Турция виси със страшна сила от десетилетия наред. Крайно време е той да бъде поставен и да бъде решен по някакъв начин.

Подписката, която ние събрахме и връчихме юли миналата година- Народното събрание, най- вече мнозинството на ГЕРБ, не пожелаха дори да я разгледат. А са длъжни по Закона за референдумите. В конкретния случай мнозинството на ГЕРБ не спазват законите в България, това много ясно говори, че тази партия, както и другите, които са управлявали до момента, се интересуват само от своите лични конюнктурни политически цели и икономически игрички, а не от интересите на българските граждани. Но пак казвам, след като Турция многократно поставя въпроса за обезщетенията на бежанците, за техните пенсии, които изселници, между другото, сами са напуснали България, тогава защо България да не постави един въпрос, който е решен по договор между България и Турция, Ангорският договор от 25 година. Той касае обезщетението не на доброволно изселилите се, а на изгонените, прокудени и, голяма част от тях, избити тракийски бежанци. През последните 20 години се нагледахме и наслушахме как всякакви български политици - и леви, и десни, и сегашните, се извиняват на Турция за Възродителния процес. Ние не сме окупирали турски територии, в които някой е провеждал Възродителен процес. Те се извиняват под дърво и камък на Турция за този Възродителен процес, а нито веднъж не поискаха дори един жест на извинение, не за 500- те години турско робство, а за геноцида, който е провеждан на българите през 20 век. Това са българите в Одринска Тракия, които бяха изклани и изгонени, когато бяха гонени и кални арменците. Това са българите в Македония, които и преди Илинденското въстание, и след него, бяха клани и прогонвани. В България има 600 000 бежанци от Македония.

Двамата президенти декларирах,а че няма нерешими проблеми между двете страни. Така ли е?

Чудесно, да го решат проблема тогава. Ето, турската страна поставя въпроса за пенсиите на бежанците. Като този въпрос не е нерешим, според българския президент, той да бъде така добър да постави въпроса за тези обезщетения на изгоните от Одринска Тракия българи. Според някой изчисления това е сума около 10 млрд. долара. Дали е повече, дали е по- малко - въпросът е висящ и е в нерешените отношения между България и Турция.

Взима ли енергийната политика все по-голяма роля в отношенията между двете държави? Опитваме се да ускорим изграждането на междусистемна газова връзка с Турция, по която до нас да достига газ от Азербайджан.

Енергетиката е карта, на която се оказа, че не може да играем добре в последните 10-15 години. Това е една от картите в пасианса на българската политика, която трябва да бъде отигравана. Преди 5-6 години България беше енергиен гигант на Балканите - с блоковете на АЕЦ „Козлодуй" произвеждаше енергия не само за България, а за Гърция, Сърбия, включително и Турция. Със спирането на първите четири реактора това се промени. След като не може да решим ще изграждаме ли „Белене" и на каква цена, изоставаме категорично, защото след няколко години същия въпрос ще бъде поставен и за 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй". Ако се лишим и от тези два блока, ако останем без производство на ядрената електроенергия, ние ще станем зависими. В Румъния вече бяха изградени два блока, в Турция има сериозни проекти за изграждане на ядрени мощности. В последните 20 години България не води политика. Това е трагедията на нашата държава.

Турция е наясно със своите интереси. Тя ясно и последователно ги отстоява.

Каква позиция трябва да заеме България по отношение на евроинтеграционните намерения на Анкара?

Анкара няма никакво намерение да си интегрира в ЕС. Който от българските политици не го е разбрал, значи нищо не е разбрал. Турция вече 10 години се управлява от ислямистки партии. Турция е избрала пътя на ислямизма и това е факт - забрадките, религиозното отношение към проблемите и т.н. Турция много активно насочва политиката си на Изток в последните години. Казали са го много специалисти - Турция провежда неоосманитска политика. Това е заложено в нейната доктрина, а нейният външен министър Давутоглу го казва ясно и категорично. Това не значи завоевание, а икономическо и културно присъствие в териториите на бившата Османска империя. Това много ясно показва насоката на Турция. И тя не е в европейска интеграция. Защото това значи права за кюрдското малцинство, да се спре контролът върху печата, ислямизацията на обществото. Турция няма никакво намерение да става член на ЕС, а разиграва тази карта, за да получава икономически бонуси в отношенията си в Европа. Турция повежда много правилна икономическа политика, а влизането й в ЕС няма да помогне на европейските държави. Те ще бъдат ощетени, защото Турция ще глътне огромна част от европейските фондове. Тоест - Турция се вземе европейските пари, за да провежда своята политика на Изток.

Нека нашите политици не мислят, че светът се върти по оста София-Анкара-Брюксел.

12 юли 2011

ПОВЕЧЕ ПО ТЕМАТА:

ВМРО: България има въпроси към Гюл

Подписка за референдум срещу членството на Турция в ЕС (обзор)

Рубриката "Турция разбулена"

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *