Красимир Богданов: Бъди патриот, тук и сега!

Красимир Богданов: Бъди патриот, тук и сега!

17 октомври 2011  |   1 коментар

Като представители на българското национално движение ВМРО, приемаме мисията си да съхраним българското достойнство и дух. България е съществувала тринадесет века в Европа и е оцеляла. Историята няма да ни прости, ако допуснем да сме последното поколение, живяло в държавата България. Защото за да съществуваш, за да имаш самочувствие, ти е нужна национална памет.

Залагайки на това, ние организирахме редица паметни прояви, посветени на значими събития и личности от нашето минало. Традиционни станаха факелните шествия, организирани от ВМРО във Враца – на 19 февруари, в деня на гибелта на най-великия син на България Васил Левски, както и на 27 ноември – протестирайки срещу несправедливите клаузи на Ньойския мирен договор, покосил порива на нашия народ към национално обединение.

Създадохме интернет сайт, посветен на забравените герои от миналото на Враца, където всеки може да си припомни за техния живот и дело.

Не забравихме и Македония, незарастващата рана в сърцето на българина. В Охрид лично се убедихме, че искрицата на българщината още е жива.

Един от стълбовете на българщината в тежките години на турското робство е била вярата. За това ние браним устоите на православието и защитаваме християнските ценности и традиции. Ние се изправихме срещу сектите, впили лапите си в страдащите и безпомощни наши съграждани. Успяхме да разобличим вредното им въздействие, да посочим техните жертви и да предупредим обществото за надвисналата опасност. Застанахме срещу срамната продажба на училище «Митрополит Константин», изградено с даренията на Врачанския духовен предстоятел от началото на 20 век.

За да си достоен гражданин на цивилизования свят, ти е нужна национална гордост. Започнахме инициатива за възстановяване на откраднатия паметник на Васил Левски, както за да поправим тази несправедливост, така и да измием срамното петно от лицето на врачани. Въпреки че срещнахме големи трудности, успяхме да доведем нещата до успешен край.

Полагаме грижи за осквернените и замърсени паметни места във Враца, подкрепяме образователни и културни институции – училища, детски градини, читалища, музеи, библиотеки. Наградихме значими личности, доказали своя патриотизъм и принос към възпитанието на българския дух у врачани.

Особено важна е грижата за слабите. Тук сътрудничеството ни с дамите от клуб „Вратица” доведе до значими резултати. Организирахме редица благотворителни прояви, посветени на хора в неравностойно положение: Великденско боядисване на яйца с децата от дом „Асен Златаров”, даряване на стари дрехи и играчки на деца от бедни семейства, подпомагане на център „Майка и бебе”, даряване на средства за балната вечер на абитуриенти, срещи в домове за възрастни хора. Даряваме билети за концерти и театрални постановки. Организирахме кампания срещу катастрофите по пътищата и нелепата смърт на младежи.

Подкрепихме гражданите, потърпевши от посегателства над личната им собственост, майките, жертва на терора на НОИ. Изправихме се срещу произвола на енергийните монополисти, ограбващи и последната стотинка от джоба на обедняващия българин. Изцяло застанахме зад справедливите искания на Инициативния комитет за защита на поделение 52380, обявено от правителството за закриване, с което над четиристотин врачани ще останат на улицата.

В нашата дейност ни мотивира примерът към младите. За това приемаме работата на ВМРО като голяма отговорност. Защото в днешното време на глобализация и преоценка на приоритетите е изключително важно да съхраним българското си име, език и култура. А това може да стане само като всички ние припомняме, обогатяваме и развиваме българските духовни ценности.

В родолюбивата ни дейност, безрезервно се включиха младите сили на Враца. Младежката организация се състои от изключително съвестни, родолюбиви и интелигентни млади хора, студенти в престижни български университети, които искат да работят и да се развиват в родния си град. Те ни дават надеждата, че нашата борба ще бъде продължена.

Защото за патриотизма няма почивен ден. Той не може да чака до утре. Трябва да бъдем патриоти още днес, тук и сега!

Красимир Богданов – Председател на ВМРО общ. Враца

17 октомври 2011

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *