Костадин Костадинов: Ако държавата продължи да се прави, че проблем няма, в България ще има гражданска война

Костадин Костадинов: Ако държавата продължи да се прави, че проблем няма, в България ще има гражданска война

29 септември 2011  |   0 коментара

Източник: Всекиден.ком

На 27 септември кандидатът на ВМРО за кмет на Варна Костадин Костадинов бе арестуван по време на протестно шествие във Варна в подкрепа на жертвите в Катуница. Той бе качен с белезници в патрулната кола и престоя два часа в ареста. „Държавата се намира в извънредна ситуация и се налагат извънредни мерки“, предупреждава той пред „Всеки ден“.

Г-н Костадинов, каква е обстановката във Варна? Имаше ли тази нощ отново вълнения, задържани?

Вълненията продължават както всяка вечер от неделя насам, дори с още по-голяма интензивност. Снощи (във вторник вечерта – б.а.) се събраха най-много хора – 1500 души, задържани са и повече – около 40 човека. Така че ситуацията продължава да бъде напрегната.

Как се стигна до вашето задържане?

По абсурден начин. През цялото време, докато бях в тълпата, се опитвах по някакъв начин да успокоя страстите. А присъстващите бяха в доста шарен състав – имаше както майки с деца, дори с бебешки колички, така и възрастни хора, младежи, въобще представители на всякакви социални и възрастови групи. Точно заради това не беше никак оправдано да се стига до някакви сблъсъци – било с полицията, било с някой друг, но в крайна сметка се оказа, че обстановката излезе извън контрол. Може би защото в началото имаше прекалено малко полицаи и те не успяха да блокират достатъчно добре улиците. Шествието се разпадна на няколко лъча, които тръгнаха по малки странични улички и така стигнаха до „Максуда” – най-големия цигански квартал във Варна. Тогава се появи жандармерията и започнаха сблъсъците. И докато се опитвах да успокоя хората и да ги накарам да се разпръснат, което между впрочем беше документирано от поне десетина телевизии и други медии, в един момент униформените ме атакуваха в гръб и ме повалиха по корем. Докато ги питах какво става, ме качиха в патрулката и отведоха в Първо районно. След два часа престой ми се извиниха и ме пуснаха. Лично за мен инцидентът е приключен, проблемът е, че инцидентът в държавата продължава. И това е много по-страшно.

Не искам да коментирам действията на полицията, но се чудя кому беше нужно да се стига до сблъсъци пред самия вход на циганския квартал, при условие че жандармерията можеше да стои от самото начало в района на катедралния храм, където започна шествието и да не допуска никакво движение към „Максуда”.

Т.е. целта ви не беше ромският квартал?

Разбира се, че не беше. Всъщност нямаше никаква организация. Аз самият отидох там като гражданин, не като кандидат за кмет. През цялото време хората се питаха един друг – какво ще правим сега, и никой не знаеше. И изведнъж се появи настроение – към „Максуда”, а ентусиазира ли се тълпата, трудно се спира.

И вие обвинявате полицията, че не е реагирала адекватно? И заставате зад оценката на Борисов, а не на Цветанов?

Да. Затова смятам, че ръководството на МВР и лично министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов трябва да поемат своята отговорност. Той трябва да подаде оставка. Не може в деня, в който едно момче загина, а след това и друго – заради хаоса, напрежението и шока, управляващата партия да открива концерт с весели песни и смешки, все едно нищо не се е случило. В същото време в Катуница горят къщи и е ясно, че ще пламне и държавата. Не е нормално да се дават изявления, че полицията изпуснала ситуацията, защото допуснала палежите. Истината е, че ситуацията е изтървана заради смъртта на двама души. Значи смъртта на двама българи е нещо нормално, а една-две опожарени къщи на цигански барон – изключително.

Разпознахте ли се в упреците на президента и премиера за политическите сили, които се опитват да яхнат протеста, да го политизират и да извлекат ползи за себе си в предизборната кампания?

Думите на президента и премиера са пълна глупост и проява на елементарна дезорганизация и политическо безсилие. Точно в такъв момент мястото на всеки един от нас, който претендира да бъде политически лидер или обществен водач, е да бъде там, където са хората и проблемите. А не да научава събитията от телевизии, радиа и вестници, удобно разположен в хола си. Така че, когато ние, които смятаме, че познаваме проблемите на нашия град и нашата държава, сме там, където са хората, не трябва да бъдем обвинявани. Впрочем на протеста във Варна имаше представители на всякакви политически групи – от БСП, СДС, ДСБ, но всички те бяха там, не за да развяват партийни знамена, а за да изразят своето възмущение от случилото се в Катуница. Това, ако го бяха направили президентът или министър-председателят, можеха само да спечелят. Ако вместо да реже лентички, Бойко Борисов беше отишъл още първия ден в Катуница и беше поговорил с хората и поел ясен ангажимент пред тях, че ще арестува Кирил Рашков, нищо от последвалото нямаше да се случи – нито щеше да има палежи, нито напрежение по улиците . Само че държавата вместо да арестува престъпника, му осигури охрана. Цяла седмица не успяха да намерят доблест и мъжка политическа сила да го арестуват. Едва вчера стана ясно, че ще бъде подведен под наказателна отговорност. Сега очаквам да го хванат всички болести на света и да се окаже, че едва диша…

Сам казахте, че уличните метежи са нещо уникално – организират се през интернет и никоя политическа сила не може да ги овладее. Докъде ще стигнат нещата?

Нещата биха могли да приключат в момента, в който държавата – в лицето на нейното политическо ръководство, поеме ясни ангажименти, че законите оттук насетне ще бъдат спазвани. И няма какво да ме питат мен как ще се реши циганският въпрос. Много просто – като се спазват законите. Това, което се случва в момента, е израз на набирана вече 20 години жажда за отмъщение от страна на българите към проявяваното несправедливо отношение на властите. Не може за българите да има закони, а за циганите да няма. Не може едните да имат само задължения, а другите само права. Не може циганите да имат огромни неплатени сметки за ток и вода, а на пенсионера с 20-30 лева неплатени в срок, да му спират електричеството. Това е причината. Сега се опитват да изкарат, че протестите били социални, на бедни срещу богати и всякакви подобни глупости. Няма такова нещо. Протестите са етнически! Просто една голяма част от българското общество се чувства дискриминирано в собствената си държава. И си задава въпроса България държава на българите ли е или на циганите, за кого е майка и за кого – мащеха.

Антропологът Харалан Александров заяви, че въпрос на зрялост на българското общество е как ще се развие този конфликт – дали като българо-цигански или българите срещу мутрите.

Съгласен съм с тази теза, защото тя също е част от общото беззаконие, в което сме принудени да живеем през последните години. Но нека ви кажа, че мутрите не ходят да берат доматите на хората от градините им, или царевицата, която са посели на декар-два, не ходят да обират бурканите от мазите на възрастните хора, мутрите не изнасилват 73-годишни бабички по селата и не убиват 80-годишни дядовци, за да им вземат пенсията от 85 лева. Затова е изключително долно да се правят опити от страна на определени хора – да се пренасочва вниманието и да се отклонява темата. Разберете, ние имаме нужда от много сериозен разговор за циганския въпрос и неговото разрешаване. Не да ми се говори за мутрите. И този проблем е функция от (не)прилагането на закона. Има ли закон – няма мутри, няма ли закон – има мутри. Същото нещо важи и за циганите. Проблемът е, че за тях не се говори. Има огромен срам и лицемерно отношение от страна на политиците към този въпрос. Не познавам нормален политик, който в личен разговор да ги нарича “роми”, казват им “цигани”. Появи ли се камера, започват да говорят за роми.

Но съгласете се, че не е редно пияни непълнолетни да гонят и бият бременни циганки и работници от чистотата.

Естествено, че не е редно. Отношението трябва да бъде много точно и балансирано. Недопустима е проява на насилие спрямо жени, осъждам това, разбира се. Ако някой се чувства мъж, като гони циганка-чистачка по улицата, толкова по-жалко за него. И толкова по-зле за самия протест, защото наистина може да се стигне до някакво израждане и дискредитиране на идеята за справедливост и възмездие, на което се надяват все по-голяма част от българите.

Но това няма как да стане с улични протести или с линч…

Естествено, че няма да стане с улични протести. Отговорът е – с прилагане на закона. Само че политиците, които управляват държавата или искат да я управляват, разчитат на циганските гласове. Онзи ден, когато имахме дебат с другите кандидати за кметове на Варна, ги попитах – колеги, как ще решим проблема с незаконното строителство. Моето предложение е, където има такова, да се премахва, без значение дали е на циганин или на българин, дали става дума за триетажна вила или за бидонвил, сглобен от картони. Законът трябва да е еднакъв за всички. Не получих конкретен отговор, имаше само мрънкане. Защото голяма част от кандидатите разчитат на циганските гласове. Защото циганинът не е придирчив, той няма изисквания, не търси обещания от политика, а просто конкретно плащане в кеш. За политиците това е най-чистата сделка. Иначе избирателят ще им търси сметка за неизпълнените обещания.

Наскоро ВМРО отново предложи 5-те си решения за справяне с циганския проблем. Искате например семейни помощи и надбавки само за семейства с до две деца. За всяко трето и нататък пари ще се отпускат, ако родителите представят диплома за завършено средно образование.

Не само това. Предлагаме всичко да бъде обвързано в системата за социални помощи, които превърнаха циганите в една паразитираща каста на гърба на българското мнозинство. Тази система е сбъркана, абсолютно комунистическа е в момента и трябва да бъде тотално променена. Искаме правата да бъдат обвързани със задължения. Не може човек, който не плаща никакви данъци или не си праща децата на училище, да получава социални помощи. Не може жени да получават помощи за самотни майки и в същото време да живеят с бащите на децата си, а държавата да не си направи труда и да не отиде в жилището им, за да провери как действително стоят нещата.

Акцентираме върху необходимостта от образование. Оттам идват основните проблеми. Голяма част от циганите не си пращат децата на училище, защото за тях то не е ценност. А по Конституция основното образование е задължително. Който не праща децата си на училище, е престъпник. По дяволите, човек без 8 клас не може да получи шофьорска книжка, а му се дава право да гласува.

Иначе казано – няма право да кара кола, но може да върти кормилото на държавата. Що за абсурд?

Сам казахте, че обобщенията могат да не отразяват истината. Братя Галеви не са по-малко страшни от Цар Киро, само че са българи. Той се превръща в идеалната жертва, защото освен, че е мутра, е и ром.

Има една малка подробност – във всяка циганска махала на кое да е българско градче или село има поне по 20-30 такива братя Галеви в по-малък мащаб, които не се занимават с рекетиране на едрия бизнес, а с обиране мазите и пенсиите на комшиите си. Битовата престъпност тормози най-много българите. Нея я виждат всеки ден, не братя Галеви. Ето това е проблемът – в мащаба. Иначе да, проблемите са едни и същи.

Очаквате ли на вълната на гнева да постигнете по-добри резултати на изборите?

Не, дори напротив – още в понеделник предложихме да се спре кампанията. И ние от ВМРО в голяма част от градовете сме я спрели до края на седмицата. Държавата се намира в извънредна ситуация и се налагат извънредни мерки. Виждаме обаче, че за другите не е така. Даже във Варна абсурдът беше пълен – във втория ден на протеста на 600 метра разстояние Синята коалиция беше организирала концерт. Пълно безумие! Няма да се опитваме да извличаме политически дивиденти.

За какви извънредни мерки говорехте?

Циганските махали трябва да бъдат претършувани за оръжие от жандармерията. Тя трябва да прави това, вместо да репресира ученици, излезли на протест. Единствената им вина е, че скандират “Българи юнаци”. За разлика от тях в циганските махали има хора, въоръжени с ножове, брадви, сопи, мотики, дори с автоматично огнестрелно оръжие. Полицията трябва да респектира тези хора и да им отнеме оръжията, да им даде да разберат, че живеят в българска държава с български закони, а не в циганска с цигански ред. Една голяма част от българските градове са превърнати в екстериториални анкави, където български полицай не стъпва. Един журналисти каза от “Столипиново”, обобщавайки обстановката в Пловдив – “полицията не позволява на никой външен посетител да влиза в махалите освен хората, които живеят в тях”. Как така аз, ако искам да вляза, няма да бъда пуснат? В собствената ми държава аз съм външен посетител на български квартал! Държавата трябва най-накрая да си върне тези територии. Ако продължава да се прави, че проблем няма, в България ще има гражданска война. И в момента съществуват граници – по различни улици между българските и циганските квартали. Скоро ще видим това, за което само сме чували – Белфаст и Никозия – градове, разделени с телени мрежи. Да не говорим, че в повечето села вече няма българи, те са тотално циганизирани. И ако ние не можем да се справим със ситуацията, ще дойдат други, които ще сложат разделителни линии. Не искам да плаша никого, но такива са етническите и демографските реалности.

Германска политоложка ни обвини, че причина за вълненията е фактът, че не сме интегрирали ромите…

Същата тази германска политоложка да каже защо турците не са интегрирани в Германия. Защо там растат хора, които не знаят немски и гледат на германците с пренебрежение и ги наричат обидно “картофи”?! Те имат същия проблем, така че много моля да не ни дават акъл. Най-малко те, които през средните векове са изтребили буквално циганите, защото са ги приравнявали към животните и са ходили на лов за тях. Това са исторически факти. В Западна Европа няма цигани, има в Източна, защото ние сме били достатъчно толерантни да живеем с тях. Така че да не ни дават акъл, защото не се знае кога ще се подпали и тяхната черга.

29 септември 2011

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *