Кой финансира Хелзинкския комитет?

Кой финансира Хелзинкския комитет?

05 ноември 2013  |   7 коментара

ВМРО e изпратилa писмо до НАП и до прокуратурата с искане да бъде установено откъде е финансирането на Българския хелзинкски комитет (БХК). От партията са твърдо решени да бъде извадено на светло всичко около тази организация.

Това бе обявено днес по време на извънредна пресконференция по повод образувано досъдебно производство срещу заместник-председателя на ВМРО Ангел Джамбазки, по сигнал на Българския хелзинкски комитет.

Не ни учудва този сигнал, Хелзинкският комитет от много време насам се опитва да злепостави ВМРО и други националистически организации, за да ги представи като ксенофоби и фашисти. Имат и списание, в което са ни оплювали не веднъж – това не може да продължава, каза Красимир Каракачанов – председател на ВМРО.

Той квалифицира подобни организации като „майкопродавци”, както е наричал подобни хора Ботев. Каракачанов постави важни въпроси, които са без отговор: Кой финансира БХК да съществуват и да пишат клеветнически обвинения срещу ВМРО и българите и могат ли да посочат случай, в който да са защитили българин? Според ВМРО – няма такъв случай.

Българският хелзинкски комитет опитва да се прави на ментор в българското общество, но не брани жертвите, каза още Каракачанов и подкрепи твърдението с редица конкретни примери. За ВМРО сигналът на Комитета е поредната провокация, а в официалния писмен текст умишлено са пропуснати уточняващи фрази, които манипулират съдържанието, констатираха юристи.

От партията обясниха като логична реакцията си в подкрепа на нападнатата преди два дни с нож Вики. Момичето е израснало пред очите ни, танцьорка е от ансамбъл „Гоце Делчев”, който съществува благодарение на подкрепата на ВМРО, защото държавата няма средства и за това, каза Каракачанов. Той припомни, че от месеци ВМРО предупреждава за възможни инциденти и рискове, които крие забавената реакция на държавата по отношение на нелегалните имигранти. Но въпреки конкретните предложения, изпратени до съответните държавни институции – реакция не е последвала до момента на трагичния инцидент на ул. „Пиротска” в София, на метри от Централата на ВМРО. 

Ден след инцидента вътрешният министър цитира като предприети мерки точно предложенията на ВМРО, подчертаха от партията.

Ангел Джамбазки изложи в кратък вид хронологията на множеството доклади и сигнали, свързани с предупреждения и предлагани превантивни мерки, които е внасял в СОС от 2011 г. насам като общински съветник.Последните са правени през летните месеци и есента по време на срещи, свързани с бежанската криза, между общинари и представители на компетентните власти.

Според информацията на Джамбазки, от 2006 г. насам у нас нелегално и незаконно пребивават над 1800 души, получили отказ за статут от Държавната агенция за бежанците. Докладите му от последните месеци са съдържали подробна информация за адреси, които е трябвало да бъдат проверени заради пренаселване на незаконно пребиваващи. Тези хора нямат нищо общо със сирийските бежанци, подчерта Джамбазки. От един подобен адрес след протеста на ВМРО в неделя са били изведени 60 нелегални имигранти от различен произход. ВМРО не приема обвиненията, че подема тази акция, за да „яхне” някаква вълна, защото от години и месеци повтаря, че държавата трябва да си свърши работата, за да няма усложнения.

Юридическият съветник на ВМРО Карлос Контрера пък сподели, че е изненадан как сигналът на Хелзинкският комитет толкова бързо е стигнал до Софийска районна прокуратура.

Странното според него е, че сигнал на ВМРО за закана за убийство към заместник - председател на организацията, отправен в ефир от приближен на БХК, от 5 месеца „виси” без да е разгледан.

Контрера подчерта, че образуването на производство по сигнала на БХК не означава, че те са прави, но прокуратурата е длъжна да проверява. За ВМРО този сигнал е набеждаване за извършено престъпление и на подписалия го трябва да се търси отговорност по законов ред. От партията ще подадат жалба за клевета.

Цялата организация застава зад Ангел Джамбазки, надяваме се прокуратурата да заработи, а не само да пише прессъобщения, каза в заключение Юлиан Ангелов – организационен секретар. От днес спокойните дни на Българския хелзинкски комитет свършиха, допълни той.

Коментари

 • Titus Flavius

  ноември 05, 2013 в 11:47

  С П Е Ш Н О !!!! Н А В Н И М А Н И Е Т О Н А К Р А С И М И Р К А Р А К А Ч А Н О В !!!!

  С П Е Ш Н О !!!! Н А В Н И М А Н И Е Т О Н А В О Л Е Н С И Д Е Р О В !!!!

  Във връзка с публикацията в Нюз.бг ,, Не сме ксенофоби, прокуратурата греши, обявиха хората на Бисер Петното ”
  Нещата са повече от ясни – срещу България е в ход отдавна операция за унищожаването ни като нация и държава ! Ние също имаме вина – повечето българи са абсолютни невежи относно този план, или го приемат с насмешка и недоверие ! Трябва да се отърсим от пословичната си простотия, която е типична за голяма част от народа, и да предприемем незабавни действия срещу всички паразити и предатели, нашенски и чужди, които работят за нашето унищожение !
  Наше свещено право е правото ни на самозащита, на защита на нашите семейства и на Родината, и то на всяка цена !!!!
  Част от законите, приети в последните години, имат за прикрита цел единствено отслабването на съпротивителните ни сили , за да могат враговете ни да използват срещу нас паразитиращите престъпни малцинства, и ислямските и африкански престъпници , които напоследък вкарват в Родината, под предлог, че са ,, бежанци ” !
  Известните ни задгранични, и отколешни, врагове, само привидно са загрижени за благополучието на нашенските и чуждите паразитиращи престъпни малцинства – в същност скритата им цел е да ги използват скоро срещу нас !
  Като първа стъпка, призовавам ВМРО, АТАКА, и всички патриотични организации, да изготвят списък на всички предатели, които застават открито на страната на нашите врагове, и предприемат действия срещу българските патриоти – включително на тези ПРОКУРОРИ, които са със сигурност марионетки на Юдомасонските ложи , тъй като е известно, че много от тях членуват в тия Сатанински и антибългарски свърталища !
  На челно място в списъка трябва да се сложи и един от главните предатели – Соросоидчето К. Кънев и така наречения Български Хелзингски Комитет !
  На всички тях, както и на всички, свързани с Отворено Общество, и други вражески организации, скоро ще бъде потърсено максимално възмездие, според новите закони, които ще бъдат приети съобразно с Българското обичайно право !
  Призовавам Българската Армия, Българската Полиция И Жандармерия, както и Българските служби за сигурност, да застанат БЕЗРЕЗЕРВНО на страната на изстрадалия ни народ, и да направят всичко за освобождението на Родината от нашенски и чужди врагове !
  Изключително важно е всички патриотични сили да се обединят, да се прочистят от предатели, и да се включат в свещената борба за спасение на Отечеството ! Нека забравим всички различия, нека се отърсим от пословичното ни безразличие един към друг, за да не позволим на врага да ни отнеме тази приказна, дарена ни от Боговете на нашите славни предци , земя !!!!
  Нека я запазим за нашите поколения, НА ВСЯКА ЦЕНА !!!! Да живее България !!!!

 • Mitre Turunjoff

  ноември 20, 2013 в 1:41

  Za kakaf patriot smiatate Volen Siderov???! Toi e nai goliamia prodaznik i lakei koito Bulgaria ima vaf momenta, tazi masha na prodaznata i anti-bulgarska "partia",koiato sas pomoshta na tozi prodaznik avantiurist i negovata klika ot ATAKA obsluzvat anti -bulgarskite proiavi na miuftistvoto i prodaznata turska "partia"DPS, protif bulgarskite natsionalni interesi.

  DOLU PRODAZNIAT SIDEROV - BULGARIA NAD FSICHKO!

 • MIitre Turunjoff

  януари 10, 2014 в 11:59


  MIITRE TURUNJOFF
  Януари 09, 2014 в 1:51

  TAZI HORA OT TAKA NARECHENIA "BULGARSKI" HELSINSKI KOMITET, BMESTO DA ZASHTITAVAT BULGARSHTINATA PO SVETA , TE ZASHTITAVAT MAKEDONISTITE, OTRODIAVAT TAKA NARECHENITE POMATSI, KOITO SA NAI CHISTITE BULGARI. DALI IMA NIAKOI SLUCHAI DA ZASHTITIAT NIAKOI ISPADNAL VAF TIAZEST BULGARIN? SIGUREN SAM CHE NIAMA. ZASHTO TOGAVA SE KAZVA BULGARSKI HELZINSKI KOMITET, PO PRILICHNOTO IME BI TRIAVALO DA BUDE ANTI-BULGARSKI HELSINSKI KOMMITET.
  TOZI INDIVID OT GORNATA SNIMKA SAM GO VIZDAL PO TELEVIZIATA, IAROSTNO DA ZASHTITAVA "PRAVATA" NA MAKEDONISTI, SRESHTU NASHATA RODINA.
  DOLU PODOSTAPNITSITE I NAPODNITE PREDATELI! DA ZIVEE BULGARIA!

 • MIitre Turunjoff

  януари 10, 2014 в 12:01


  MIITRE TURUNJOFF
  Януари 09, 2014 в 1:51

  TAZI HORA OT TAKA NARECHENIA "BULGARSKI" HELSINSKI KOMITET, BMESTO DA ZASHTITAVAT BULGARSHTINATA PO SVETA , TE ZASHTITAVAT MAKEDONISTITE, OTRODIAVAT TAKA NARECHENITE POMATSI, KOITO SA NAI CHISTITE BULGARI. DALI IMA NIAKOI SLUCHAI DA ZASHTITIAT NIAKOI ISPADNAL VAF TIAZEST BULGARIN? SIGUREN SAM CHE NIAMA. ZASHTO TOGAVA SE KAZVA BULGARSKI HELZINSKI KOMITET, PO PRILICHNOTO IME BI TRIAVALO DA BUDE ANTI-BULGARSKI HELSINSKI KOMMITET.
  TOZI INDIVID OT GORNATA SNIMKA SAM GO VIZDAL PO TELEVIZIATA, IAROSTNO DA ZASHTITAVA "PRAVATA" NA MAKEDONISTI, SRESHTU NASHATA RODINA.
  DOLU PODOSTAPNITSITE I NAPODNITE PREDATELI! DA ZIVEE BULGARIA!

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *