Християнски манастир става джамия

Християнски манастир става джамия

31 януари 2013  |   0 коментара

Храмът на историческия Студийски манастир в Истанбул ще се превърне отново в джамия след решение на Министерския съвет на Турция. Той ще бъде реставриран и ще започне да функционира като мюсюлмански молитвен дом. Тази информация е публикувана на страницата „Двери на православието“.

Досега паметникът е бил под управлението на Министерството на културата и на музея „Св. София“, но сега ще бъде предаден на турската дирекция по вероизповеданията.

За съжаление Турция активно и последователно провежда своята политика на връщане към османизма, а опитите на Ердоган да отдалечи държавата от светския живот най-вероятно ще пожънат успех.

Според Гърция решението на турското правителство е политически акт. Все още коментар от българска страна няма, но се надяваме тя да не закъснее. Единствено православните държави биха били способни да спрат заличаването на християнската вяра от турското правителство. Не трябва да се забравя, че в Истанбул живеят не малко българи, които не са мюсюлмани.

Повече за историята на Студийски манастир в Истанбул може да прочетете тук:

Храмът, посветен на св. Йоан Предтеча, първоначално е плануван да работи като музей, подчинен на „Св. София“. Историческият за православните храм е превърнат в джамия през 1486 г. по времето на султан Баязид II. При пожар през 1782 г. понася големи щети. През 1820 г. е възстановен, но пострадва катастрофално при земетресението през 1894 г. През 1908 г. покривът му се срутва и оттогава не е реставриран. Историческият Студийски манастир се намира срещу храма на св. Константин и Елена в района на Седемте кули.

Студийският манастир е основан през пети век от член на византийския синклит на име Студий, който се възхищавал на монашеския живот и построил в своя имот трикорабна базилика, посветена на първия аскет св. Йоан Предтеча. Там се настанила монашеска общност, наречена братство на неспящите, тъй като те се молели денонощно. Студийският манастир имал свой типик и обогатил православната химнография с множество песнопения, които веднага били възприети от църквата в Константинопол и заменили старите химни. Типикът на Студийския манастир става образец за много други манастири, включително и в Русия след 11 век. Първият типик на Св. Гора също е дело на студийски монах. Голям разцвет преживява обителта по времето на св. Теодор Студит през 9 век, когато наброява 700 братя. Трима византийски императори стават студийски монаси и трима студийски монаси стават византийски патриарси. Играе ключова роля в защитата на православието по време на иконоборческия период. Функционира до падането на Константинопол под османска власт през 1453 г., като скоро след това църквата на манастира е превърната в джамия.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *