Хиляди искат орден за генерал Делов

Хиляди искат орден за генерал Делов

30 октомври 2012  |   0 коментара

Въпреки проявите на турски диктат в Кърджали, генерал Васил Делов може да бъде удостоен с орден „Стара планина“ първа степен за заслуги към България. Това е предложението на Инициативния комитет за честванията на 100-тната годишнина от Балканската война.

Над 14 хиляди души са декларирали признателността си към делото му в подписка, половината от които са от Кърджали. Подписката е внесена при вътрешния министър Цветан Цветанов, който е и председател на Инициативния комитет. Следва да бъде взето решение от президентската институция.

Идеята за награждаването на Делов с най-висшата държавна почит е следствие от скандалното и антибългарско решение на мнозинството на ДПС в Общинския съвет на Кърджали. Преди седмица те отказаха да обявят генерал Делов, освободил града по време на Балканската война, за почетен гражданин на Кърджали.

Веднага след излизане на информацията за скандалното решение на съветниците на ДПС председателят на ВМРО Красимир Каракачанов изпрати писмо до министър-председателя Бойко Борисов с искане за спешна среща и с настояване за разпускане на настоящия Общински съвет в Кърджали.

На 23 октомври ВМРО и подкрепящи инициативата патриотични организации се събраха на протест пред централата на ДПС в столицата. Под звуците на българския химн и „Шуми Марица“ те отново обвиниха ДПС в държавна измяна.

Ние виждаме как тези хора отричат самото Освобождение, заяви тогава заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки. Диктатът, който упражни ДПС, ясно показа, че ако имат мнозинство, ще налагат какво да се прави, категоричен бе той.

Джамбазки припомни, че Кърджали е български град, а не турски вилает.

Събралите се противници на ДПС вдигнаха плакати с лика на генерал Делов и лозунги „Долу ДПС”, „Кърджали е български град”, „Делов - национален герой”, „100 години свобода за Кърджали”, „ДПС - пета колона на Турция” и др.

ДПС трябва да бъде обявена за противоконституционна партия, тъй като не защитава българските национални интереси, а турските, напомни исканията на ВМРО Ангел Джамбазки.

30 октомври 2012

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *