Карлос Контрера от ВМРО: Помилването трябва да е инцидентно! В никакъв случай - за извършители на тежки престъпления!

Карлос Контрера от ВМРО: Помилването трябва да е инцидентно! В никакъв случай - за извършители на тежки престъпления!

09 май 2012  |   0 коментара

Юридическият съветник на ВМРО Карлос Контрере гостува в предаването "Трибунал" на ТВ 7 по темата "за" и "против" помилването.

Той защити позицията на ВМРО, че е недопустимо да се пускат на свобода хора, осъдени за убийство, трафик на наркотици и изнасилвачи.

Според Контрера не е редно постъпилите молби за помилване да се разглеждат като статистика и бройки, а трябва да се подхожда индивидуално, като се преценяват отделните престъпления.

„Оценява се здравословното състояние на осъдения, набляга се на хуманността при решенията на комисията за помилвания. Но какъв сигнал отправяме не само към обществото, а и към съда, ако допуснем осъдени за тежки престъпления да бъдат отново на свобода, защото са... болни?“, попита юристът от ВМРО.

Карлос Контрера не изключи възможността за проява на нерегламентирани практики, тъй като правото да помилваш е изключително голяма власт. Даде пример със случаи, при които комисията е излязла с отрицателно становище, а после се е стигнало до помилване.

Контрера определи това като „търговия с влияние” и лост за натиск, с който се влияе върху съдбите на хората и с най-ценното им – свободата.

„Не бива да се спекулира с акта на помилването, този акт трябва да бъде инцидентен, а не да се превръща в практика, на каквото сме свидетели до момента. Едно е да се прилага към осъдени за леки престъпления, а съвсем друго - към затворени за квалифицирани убийства с присъди от по 20 години лишаване от свобода. Такива хора трябва да си излежат наказанието, защото обратното би било чиста подигравка със съда и обществото”, обобщава Карлос Контрера.

Видео от предаването можете да гледате тук.

9 май 2012

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *