Каракачанов в последния дебат: България има нужда от ново възраждане

Каракачанов в последния дебат: България има нужда от ново възраждане

20 октомври 2011  |   0 коментара

Българският президент не може да е фигурант, аз ще бъда действащ президент, говорител на хората. Ще се обръщам пряко към нацията, ще свиквам Консултативния съвет за национална сигурност, ще инициирам провеждането на политики.

Това заяви Красимир Каракачанов в последния кандидатпрезидентски дебат в БТА. Дебатът бе именно по инициатива на Каракачанов. На поканата му се отзоваха Ивайло Калфин, Румен Христов и Алексей Петров.

Каракачанов заяви, че е горд, че е капитан от резерва на българската армия, но не се гордее със състоянието на армията днес. Лидерът на ВМРО напомни, че до 2014 г. армията ще бъде орязана и не може да изпълнява своите конституционни задължения.

Той се позова на чл. 3 от устава на НАТО, който разпорежда всяка страна да изгради боеспособна армия. Армията ни трябва да е с минимум 50 хиляди бойци, модерно оборудвана и мотивирана, посочи Каракачанов.

Кандидатът на ВМРО за президент беше категоричен: „Ако аз съм президент, няма да позволя гаврата с армията да продължава, ще работя за възможност за доброволната служба, а мисии зад граница ще има - само ако има ясен национален интерес от това”.

Когато аз съм президент, службите за сигурност няма да обслужват партийни интереси, няма да служат на един или друг управник, добави Каракачанов.

Лидерът на ВМРО напомни, че още 1998 г. е предложил законопроект за национална доктрина. Преди 3 години пък на управляващите е връчена демографската стратегия на ВМРО. Това не е демографска криза, а катастрофа, обобщи Каракачанов и изреди причини като лошото здравеопазване, слабата икономика, сбъркания социален модел. Българската държава години наред субсидира циганската раждаемост, даде пример кандидатът на ВМРО за президент.

ВМРО има програма и за българските исторически общности в чужбина, припомни Красимир Каракачанов. Българите от бившия СССР трябва да се оземлят, да получат българско гражданство. Трябва да се предвидят преференции за инвестиране на пари у нас от новата ни емиграция по света, както и за връщането на емигранти тук. Подобна програма успешно реализира Гърция.

Каракачанов не пропусна и темите, свързани с членството на Турция, Македония и Сърбия в Европейския съюз. Според лидера на ВМРО Турция няма място в ЕС, а подкрепата за Македония и Сърбия от страна на българската държава зависи от спазването на правата на българските общности в тези страни, промяна на учебниците по история в тях и спирането на антибългарската пропаганда.

Каракачанов завърши с емоция: „България има нужда от ново възраждане – на морала, на духа. Мечтая си да не гледам мъката в очите на хората. Мечтая хората да гласуват за промяна.”

20 октомври 2011

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *