Каракачанов: Турция да знае - добрите отношения са равноправни

Каракачанов: Турция да знае - добрите отношения са равноправни

17 декември 2013  |   0 коментара

Не бива да бъдем наивни, а да парираме всеки опит на съседна нам държава, подобно на изказването на турския премиер Ердоган, да предявява претенции към български територии.

Няма да плашим хората като им казваме, че едва ли не утре Турция ще влезе с танковете у нас. Но добрите отношения са равноправни, а не както ги разбира Ердоган – като към бивши поданици на Османската империя.

Това заяви председателят на ВМРО Красимир Каракачанов в сутрешния блок на БТВ. Според него е недопустимо българската държава да няма ясна концепция за своята външна политика и за националната сигурност.

Не политиците реагираха на речта на Ердоган в Кешан, а медиите. Лошото е, че това негово изказване е поредното. Пред „Дойче веле“ например той заяви: „Трябва да отидем там, където са били дедите ни“. Не може човек да реагира спокойно на подобни думи от страна на съседна държава, категоричен е Каракачанов.

Председателят на ВМРО обясни същността на неоосманизма, за който все повече се заговори след речта на турския премиер. Това е турската държавна концепция, според която Анкара трябва да контролира икономически и политически бившите региони на Османската империя и онези части от Балканите, в които живеят мюсюлмани. Това ще се осъществява на основата на ислямската религия.

Красимир Каракачанов осъди управляващите, които позволяваха и позволяват директната намеса на Турция във вътрешните работи на България.

Пример за това е избора на Ердоган на български мюфтия, агитирането сред българските изселници в Турция да гласуват за партията на Касим Дал и претенциите на Главното мюфтийство към джамии, които са исторически паметници, както и към други имоти.

Друг важен пример е прехвърлянето към България от страна на съседната държава на бежанци мюсюлмани и на нелегални имигранти.

Повече по темата можете да прочетете тук

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *