Каракачанов: Непочтено е да се използва паметта на Алекси Стоименов в кампанията за конгреса на БСП

Каракачанов: Непочтено е да се използва паметта на Алекси Стоименов в кампанията за конгреса на БСП

09 май 2012  |   0 коментара

„Алекси Стоименов почина преди десетина години и да се сети някой за него в момента означава, че се опитват да използват паметта му в кампанията за конгреса на БСП, което е непочтено. Четох тази информация по някои електронни медии и това са откровени лъжи и неточности” – така председателят на ВМРО Красимир Каракачанов коментира публикации в медиите, че Алекси Стоименов е международен наркотрафикант.

Алекси Стоименов е лежал десет години в югославски затвори след 1946 г. още като ученик в гимназията в Струмица за създаване на нелегална група на ВМРО. След това той е имигрирал на запад - в Брюксел.

„Това, което пише за неговия ресторант, че бил свърталище на югославските служби, е пълна лъжа. Това беше единственият ресторант в цяла Западна Европа преди 10 ноември 1989 г., в който си пишеше още на табелата „Български ресторант”. Аз съм ходил там. И не само аз – ходили са след 10 ноември десетки български посланици, дипломати, политици и други”, допълни Красимир Каракачанов.

В този ресторант е имало реклами на Балкантурист. „Говори се как българските служби били съмнителни към него. Това е абсолютна лъжа, защото Алекси Стоименов беше български гражданин. Ако те са имали съмнение относно неговата личност, нямаше да му издадат българско гражданство. Синът му учеше в България стоматология 1995-1996 г., нямаше да му дадат и стипендия на сина му да дойде да учи в България. След което още след 1991-1992 г. той много активно в самата Република Македония издаваше книги, брошури, пишеше статии, в които откровено и директно говореше за българската кауза в Македония и поради тази причина няколко пъти беше задържан от македонските служби, въпреки че имаше белгийски и български паспорт”, допълни Красимир Каракачанов.

Лидерът на ВМРО категорично заяви, че не прави чест да се използва името на Алекси Стоименов за вътрешно-партийни цели в България. Стоименов е бил един активен член на единствената българска организации в света, която е защитавала българската кауза в Македония между 1944 и 1990 г.

9 май 2012

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *