Капитан Собаджиев: Съжалявам, че съм българин

Капитан Собаджиев: Съжалявам, че съм българин

18 септември 2012  |   0 коментара

Няма никаква, дори и най-малка индикация, че някой от българските власти се е загрижил за мен или семейството ми, а и защо!? Явно аз съм напълно безинтересен за тях. С моя случай не могат нито министър Цветан Цветанов, нито премиерът Борисов да гръмнат, че са разбили канал за наркотрафик, както направиха след залавянето на кораба „Свети Николай". Докараха ме до такова състояние, че да съжалявам дълбоко, че съм българин.

Това са думите на капитан Собаджиев, който преди повече от година и половина беше арестуван в Панама. Той беше задържан с мотива, че на кораба му са открити 169 килограма кокаин. При разпитите екипажът е хвърлил вината върху капитана на кораба. До този момент българинът не е бил разпитван нито веднъж от местните власти, но е подложен на нечовешко отношение и условия. Преди месец внукът на капитана е връчил лично на министър-председателя на България Бойко Борисов писмо с молба за съдействие, но отговор все още не е получен.

На фона на българското „официално мълчание“ по случая, Европейската конфедерация на асоциациите на морските капитани обяви през месец май, че ще съдейства в полза на Собаджиев. Генералният секретар на организацията се ангажира да накара в най-кратки срокове Европейската комисия и Европейския парламент да вземат спешни мерки в подкрепа на българския капитан, както и на семейството му.

Два месеца след задържането на Собаджиев, заместник-председателят на ВМРО Костадин Костадинов даде пресконференция, на която присъстваше и дъщерята на капитана Лора Собаджиева. Още през май 2011 г. Костадинов поиска Външно министерство да се активизира по случая. Както може да се очаква – реакция не последва.

18 септември 2012

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *