Кандидат-президентската двойка Красимир Каракачанов и Даниела Симидчиева гостуваха в студиото на БТВ

Кандидат-президентската двойка Красимир Каракачанов и Даниела Симидчиева гостуваха в студиото на БТВ

12 септември 2011  |   1 коментар

В НАТО няма по-жалка армия от българската.  Българската армия не трябва да бъде декор на парадите по Гергьовден или полигон за чуждeстранни мисии, а външната ни политика трябва да се икономизира. Това заяви председателят на ВМРО и кандидат за президент Красимир Каракачанов в сутрешния блок на БТВ.

"Ние смятаме, че това, което се случва през последните 20-ина години в България просто не трябва да продължава повече. Основното е, че ние искаме президентската институция да бъде реално действаща. Президентът на България да не бъде човекът, който от време на време се изказва за нещо, приема парада на Гергьовден, посреща и изпраща посланици. Ние смятаме, че президентската институция може да бъде изпълнена с много по-голямо съдържание, дори и при сегашните й правомощия. У нас е налице демографска катастрофа и циганизация, монополи - за всичко това трябва да говори държавният глава", заяви още Каракачанов.

По думите му държавният глава трябва да бъде говорител на обществения интерес. Според лидера на ВМРО досега не е използвано достатъчно ефективно правото на президента да свиква Съвета по национална сигурност, където заедно с изпълнителната и законодателната власт да обсъжда обществения дневен ред. "Ако правителството не се съобразява, държавният глава има още едно "оръжие", което нито един президент досега не е използвал - референдумите", каза Каракачанов.

На въпрос дали той лично би свикал такъв референдум, кандидат-президентът на ВМРО отговори, че това би могло да стане по темата за монополите. Той даде за пример електроразпределителните дружества, като въпросът би бил: "Трябва ли да бъдат развалени договорите с ЕРП-тата и да бъдат одържавени".

Каракачанов засегна и темата с външнополитическата активност на президента. "Българският президент и българският премиер обещават как ние ще подкрепяме и Турция, и Сърбия, и Македония за влизането им в Европейския съюз. Но ние имаме нерешени въпроси в нашите отношения. Аз бих подложил на референдум темата дали България да подкрепи Турция за членството й в ЕС", заяви Каракачанов.

По отношение на армията той цитира плана на правителството, че до 2014 година България трябва да има 29 000 войници, 80 танка и 16 самолета. А, според него, минимумът, за да може България да гарантира своята национална сигурност, е армия от 60 000 души. "В НАТО няма толкова жалка войска, колкото българската. Ние изпратихме мисии в Ирак, в Афганистан, пратихме фрегатата в Либия. Нещо икономически България получи ли от това? Опростихме дълга на Либия и на Садам Хюсеин. В същото време Великобритания, Франция и Италия договарят с новото правителство в Либия бъдещите концесии на петрола", каза лидерът на ВМРО.

Хората, които ще гласуват за нас, не са стадо или овце, които ще насочваме с гегата, коментира Каракачанов и отказа да насочва симпатизантите си за втори тур.

Даниела Симидчиева, кандидатът за вицепрезидент на Красимир Каракачанов и ВМРО, е определена от МЕНСА за най-интелигентната жена в България, обяви по БТВ лидерът на ВМРО.

В МЕНСА няма съревнование, важно е хората да постигнат висок резултат, заяви самата Симидчиева. Става дума преди всичко за логика, не за математика или други дисциплини. Най-характерното, което се изследва с теста, не е информираността, а наблюдателността. Симидчиева има три деца, една внучка; с Каракачанов се запознава изключително скоро, но малко са случайните неща в живота, споделя Симидчиева. Много от възгледите им съвпадат.

Видеоматериал от интервюто може да гледате тук.

12 септември 2011

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *