Как цигани разфасоват старите казарми в Грудово (Средец)

Как цигани разфасоват старите казарми в Грудово (Средец)

03 септември 2011  |   0 коментара

Писмо от Йовчо Стоянов от Русе до E-вестник

Източник: Е-вестник

Роми, въоръжени с чукове, кирки и лостове разрушават бившите казарми в град Средец, по известен в миналото като Грудово. Керемидите и тухлите се сортират и товарят  на каруци и се изнасят от района. После се продават. Очевидци споделиха, че дори са виждали да се предлагат на местния седмичен пазар. Дървените каси, греди, дограми и дюшемета се разбиват и трошат  за дървен материал.

Най- голям интерес има към металите. Медни жици и кабели почти не са останали, но тук-таме може все пак да излезе нещо - забравени кабели от ел. инсталациите в стените, неразкрити подземни медни или алуминиеви кабели. Желязо излиза доста: железни конструкции, релси, винкели, ламарини и т. н. А когато свършат готовите за предаване железа, ромите започват работа по железобетонните конструкции. Колоните и трегерите на сгради, помещения и хангари се събарят и с чукове се разбиват, за да се извади арматурата от бетонно желязо. Каруци,  натоварени с желязо, допълнително влачат арматура от колоните и сноват непрестанно между казармите  и пунктовете за изкупуване на вторични суровини.

Грудово (Средец) беше един от най-големите гарнизони на ІІІ армия с щаб в Сливен. Заедно с Елхово и Звездец образуваше т. нар.”Триъгълник на смъртта”. Заради близостта на Турция и Гърция, поделенията бяха бойни. Службата тук беше трудна, с много учения, стрелби, занятия и наряди, работа, строга дисциплина и малко отпуски за войниците. В края на 70-те години, когато служих тук, поделенията бяха 4 на брой: мотострелкови полк, артилерийско поделение, танков дивизион и ракетен дивизион с тактически ракети. При станалите реформи в Българската армия в началото на ХХІ век, поделенията са закрити, хангарите с техниката са опразнени,  голяма част от военното имущество е бракувана и унищожена, за да не може да се използва. Но остават сградите, които в продължение на няколко години са охранявани от частни охранителни фирми. Сега вече, всичко е изоставено на произвола на съдбата.

Няма ли нужда Българската армия от средства? Не можеше ли, да се погрижи за своята собственост? Това разрушаване може да бъде извършено от армията или от наети за целта фирми. Като се продадат материалите, ще останат средства за армията и за фирмите. И най- важното: това разрушаване и демонтиране може да стане по цивилизован начин, при спазване на реда,  законите на страната и безопасността на труда и т. н.

Като се поразходих из центъра на Средец, подпитах познати и дори дежурния пред районното управление на МВР, дали знаят за това разграбване и унищожаване на казармите. Оказа се, че  всички знаят, но нищо не се прави. Армията не се интересува от имотите си. Общината не прави нищо, защото не е собственик, полицията не прави нищо, защото няма подаден сигнал или оплакване и …така.

А ромите, като виждат, че няма противодействие, за няколко месеца ще унищожат всичко. Предполагам, че този проблем стои не само за казармите на Средец. Вероятно всички изоставени поделения на армията  в страната са в същото положение.

Понеже съм родом от този край, и съм служил, и съм давал запас точно в тези поделения, искрено ме боли. Тези казарми са строени през 50-те години от нашите бащи, доизграждани са през 60-те, а и ние също сме участвали в разширения  и ремонти през 70-те. Сега всичко това се унищожава по най-вандалски начин.

Все пак ние живеем в някаква държава. Плащаме данъци и служим на тази същата държава. Тя, би трябвало да се погрижи за нашата обща собственост. Да я управлява и стопанисва  честно и отговорно. Нали?

3 септември 2011

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *