Искрен Веселинов отново вади скандални разкрития в Русе

Искрен Веселинов отново вади скандални разкрития в Русе

08 февруари 2011  |   0 коментара

Питане до кмета на община Русе отправя общинският съветник от ВМРО Искрен Веселинов. Питането е свързано с подозрителна процедура по възлагане на обществена поръчка за изграждане на фонтан в Русе.

Според справката, която Веселинов прилага в питането си, две от трите поканени за договаряне фирми нямат никакви сертификати за системи за контрол, нямат дори и оборот, който да е поне равен на обема на поръчката в никоя от предходните три финансови години дори. Едната от фирмите не посочва да има каквито и да е собствени дълготрайни материални активи.

Създава се впечатлението, че двете фирми са поканени просто за пълнеж и поръчката е безусловно предназначена за трета. Двете фирми не отговарят на първоначално обявените условия и това създава подозрението, че тези условия са на практика съществено променени в нарушение на закона.

Във връзка с това Искрен Веселинов поставя въпросите:

По каква причина Община Русе е избрала процедурата по Закона за обществените поръчки „Договаряне без обявление”, която не създава условия за конкуренция и за достигане на по-добри цени за общината? Кой е предложил да бъдат поканени точно тези три фирми и по какви критерии ги е избрал?

Защо Общината не се е обърнала към русенски строители, които и като обеми извършено строителство, като опит и като технически възможности многократно превъзхождат двете споменати фирми? Какво ще предприеме кметът, за да прекрати произвола в Община Русе при възлагане на обществени поръчки след поредицата скандални процедури, целящи да ограничат конкуренцията и нанасящи преки щети на бюджета на общината?

Веселинов очаква отговор на сесията на общинския съвет в Русе на 10 февруари. Това е поредният смущаващ случай в Общината, който ВМРО разкрива.

Преди време именно ВМРО в Русе изнесе скандални факти за корупция в общината, свързана с управлението на ГЕРБ.

8 февруари 2011

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *