Искат да съдят българи от Западните покрайнини по закон за защита на името и делото на Тито!

Искат да съдят българи от Западните покрайнини по закон за защита на името и делото на Тито!

07 ноември 2011  |   0 коментара

Шефът на културно-информационния център на българите в Босилеград Иван Николов е бил призован пред сръбския съд, защото е издигнал българско знаме на 3 март тази година.

Нарушението, за което му се търси отговорност, е по Закона за употреба на герба, знамето и химна на СФРЮ и за употреба на името и делото на председателя на Републиката Йосип Броз Тито.

Ситуацията обаче далеч не е куриозна, защото по същия „закон” е призован и друг представител на българското малцинство в Сърбия - председателят на Демократичния съюз на българите Драголюб Иванчов

От културно-информационния център в Босилеград се обръщат с молба за помощ към държавата ни за преустановяване на натиска. Иначе животът ни ще стане непоносим и ще бъдем принудени да прекъснем отстояването на българската национална и културна идентичност и защита на правата на българите в Сърбия, пише Иван Николов.

В писмото си той припомня: „Обезпокояващо е, че всичко това се случва по време на „никога по-добрите отношения между Р Сърбия и Р България” и въпреки безрезервната подкрепа на България за сръбското еврочленство.”

Пълния текст на писмото на Иван Николов:

Обаждам ви се от името на Културно-информационния център в Босилеград и от свое лично име, за да споделя тревогата си от натиска на сръбските власти срещу нашите усилия да възстановяваме и тачим всичко онова, което представлява неделима част от национална идентичност на българите в Западните покрайнини, Р Сърбия.

На 3 март т.г. по повод Деня на Освобождението, освен другите мероприятия, ние за десети пореден път изтъкнахме българското знаме на балкона на сградата на КИЦ-а.

Полицейското управление в Босилеград на 5 ноември (събота) т.г., в качеството ми на физическо и юридическо лице ми връчи призовка да се явя пред Съда за нарушения във Враня, за да отговарям за нарушение по "Закона за употреба на герба, знамето и химна на СФРЮ и за употреба на името и делото на председателя на Републиката Йосип Броз Тито"?!

Не става дума за никакво недоразумение, защото полицията в Босилеград, по същия закон е призовала на отговорност и председателя на Демократичния съюз на българите г-н Драголюб Иванчов.

Ние преценяваме, че става дума за акт на сплашване и натиск срещу нашите усилия да уважаваме и тачим всичко онова, което може да ни съхрани като българи.

Обезпокояващо е, че всичко това се случва по време на "никога по-добрите отношения между Р Сърбия и Р България” и въпреки безрезервната подкрепа на България за сръбското еврочленство.

Недопустимо е отношенията между двете съседни държави да се изграждат върху погазването на правата на човека и правата на малцинствата, които са основополагащи европейски ценности.

Още по-абсурдно и обезпокояващо е, че полицията в Босилеград се позовава и прилага на практика един несъществуващ закон от несъществуващата вече държава СФРЮ.

Обръщам се към вас с надеждата, че и тоя неприятен случай ще бъде поставен пред съответните институции в Европейския парламент.

Крайно време е България да отреагира и пред сръбското правителство, защото ако подобен натиск, който особено се усили през последната година, не прекъсне, условията за живот и работа ще станат напълно непоносими и ние ще бъдем принудени да прекъснем дейността си по опазване и развиване на българската национална и културна идентичност и защита на правата на българите в Сърбия.

7 ноември 2011

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *