Иракли загива, докато бетонът прескача закона

Иракли загива, докато бетонът прескача закона

16 юни 2013  |   0 коментара

Строителството при местността Иракли продължава и в момента, въпреки наложената в началото на годината забрана, сигнализират от сдружението „Да спасим Иракли" като се позовават на редица сигнали от доброволци, станали свидетели на нарушението.

Това е поредният пример, че законите в България са врата в полето, частните корпоративни интереси за пореден път са над обществените и това води след себе си редица проблеми. В случая - най-вече екологични.

Европейските институции може да осъдят България заради тези строежи, защото Иракли е част от „Натура 2000”. За съжаление факт е, че страната ни е понесла немалко санкции, докато е обслужвала частни интереси.

Но по-важен е въпросът - какво ще оставим на бъдещите поколения? Бетонена стена от румънската до турската граница или поне едно райско кътче, каквото е Иракли в момента.

Собствениците на терени не трябва да бъдат ощетявани и институциите са длъжни да обезщетят хората, защото не могат да печелят от своята собственост. Законите трябва да се спазват, като има баланс между частния и обществения интерес. В България всичко се прави наобратно и се прави на парче. Частниците биват защитени или пък чрез корупция постигат интересите си, а общественият интерес бива загърбен.

Крайно време е тази порочна практика да бъде прекратена, защото природата не е само за един ден или едно поколение. Българите показаха, че няма да подарят нито, планината, нито гората, нито крайбрежието. Няма и да ги разменят. И тъй като зеленото е родолюбие, ВМРО категорично подкрепя всяка гражданска инициатива в подкрепа опазването на българската природа.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *