Има ли радикален ислям в България коментира Джамбазки по „Дарик”

Има ли радикален ислям в България коментира Джамбазки по „Дарик”

21 септември 2012  |   0 коментара

Опасно е, ако една религия се превръща в политика, заяви заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки в предаването „Челюсти“ по „Дарик радио” по повод изявленията на ДПС за процеса в Пазарджик.

Факт е, че в България има разпространители на радикалния ислям. За това има немалко доказателства в Пазарджишка област, например. Все повече цигани биват привлечени към тези идеи и учения. Не е тайна, че завършили ислямски духовни науки в Саудитска Арабия идват в България с много пари, за да проповядват крайните учения и да събират последователи. Това е много притеснително, коментира Джамбазки.

Той информира, че самите българи мюсюлмани ги наричат „брадите“ или „уахабити“, а новите джамии – „талибански“. Те се възползват от бедността на циганите, например, като им дават пари, за да си пускат типични дълги бради, да принуждават жените си да се забулват и т.н.

Темата за радикалния ислям породи голям интерес в България през последната седмица. Това Поводът е започналото дело срещу 13 души, обвинени за разпространение на радикален ислям на територията на страната ни.

Преди дни ВМРО разпространи до медиите и позицията си относно намесата на Главното мюфтийството в работата на съда, което побърза да определи обвиняемите за невинни.

Изказванията на представителя на мюфтийството са намеса на отговорна религиозна институция в гражданската сфера и в дейността на независимата съдебна власт. Това е опасна игра с огъня, която се опитва да отдели мюсюлманите от останалите българи и да зададе някаква фалшива „мюсюлманска идентичност”, посочиха тогава от ВМРО.

22 септември 2012

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *