Има ли медийна диктатура в Турция

Има ли медийна диктатура в Турция

11 януари 2012  |   0 коментара

Източник: „Капитал“

"Ние сме журналисти, не – терористи!" Този лозунг издигнаха десетина арестувани турски журналисти, обвинени в най-различни престъпления – от връзки с кюрдските бунтовници до участие в светски заговор за сваляне от власт на настоящото правителство, което има ислямистки корени.

В очакване срещу тях да бъдат заведени дела, журналистите не спират да твърдят, че са невинни и обвиняват управляващата Партия на справедливостта и развитието, че погазва свободата на словото. Това става в момент, когато в обществото усилено се дискутира спорната турска практика обвиняемите да бъдат задържани продължително време, преди срещу тях да е заведено дело.

Виж кой говори

Броят на журналистите, издателите и разпространителите, които лежат в турски затвори в очакване да бъдат съдени, е 97, пише "Ройтерс", позовавайки се на местен източник. През декември например бяха задържани 30 журналисти в рамките на разследване за предполагаеми връзки между кюрдски активисти и въоръжени сепаратисти. Според правозащитни организации това е повече от арестуваните представители на медиите в Китай.

Правителството обаче твърди, че с изключение на 4 случая медийните служители са зад решетките заради подозрения в тероризъм и криминални дейности, а не заради това, което са писали или казвали.

По време на десетгодишното си управление премиерът Реджеп Тайип Ердоган отбеляза значителни икономически и политически постижения, Анкара се превърна в дипломатическа сила в Близкия изток и мнозина я възприемат като пример за демократична мюсюлманска страна в един размирен регион.

Все пак обаче ЕС и САЩ често изразяват тревога, че правителството опитва да контролира свободата на медиите. Но Анкара твърди, че повечето журналисти са задържани във връзка с широко прилагания закон срещу членуването или разпространяването на пропаганда в полза на терористични организации и най-вече на Кюрдската работническа партия – ПКК.

Самият Ердоган наскоро заяви, че не иска да вижда случаи, при които заподозрените стоят зад решетките, докато чакат започване на делото. "Нашето желание винаги е било хората да останат свободни, отколкото да бъдат задържани, докато стартира процесът. Това е моето лично желание, както и това на партията ми и проблемът трябва да се реши бързо", каза Ердоган, цитиран от "Ройтерс".

Според Турската асоциация по човешките права обаче 42% от всички 128 000 арестанти в местните затвори не са осъдени.

Заговорници или журналисти

В понеделник двама изтъкнати турски разследващи журналисти – Недим Шенер и Ахмет Сик, публично нарекоха "политически" обвиненията срещу тях във връзки с подземна антиправителствена мрежа. От месец март миналата година те се намират зад решетките в строго охраняван затвор близо до Истанбул. Според тях това подкопава имиджа на Турция като мюсюлманска страна с демократични принципи.

Двамата са обвинени, че членуват в ултранационалистическата група "Ергенекон", която е обвинявана в многобройни опити за заговор срещу партията на Ердоган. Ако бъдат признати за виновни, те могат да лежат по 15 години в затвора. Но те твърдят, че са невинни и че доказателствата срещу тях са изфабрикувани.

Разследваното на "Ергенекон" започна през 2007 г. и оттогава критиците на управляващите ги обвиняват, че използват случая, за да заглушат опонентите си. Партията на справедливостта и развитието категорично отхвърля тези твърдения.

Шенер е прекарал последните 20 години от живота си, изобличавайки случаите на корупция по висшите етажи на властта. Пред "Ню Йорк Таймс" той заявява: "Вече 11 месеца не ми дават възможността да кажа една думичка в моя защита. Аз съм жертва на отмъщение, нищо повече."

Защитници на свободата на словото казват, че правителството се опитва да заглуши критиците си чрез налагането на огромни глоби на водещите медийни компании. За пример те дават случая от 2009 г. с медийната група "Доган", която е глобена с 2.5 млрд. долара за неплатени данъци. Според конгломерата обаче истинската причина е, че публикациите му са изкарали наяве серия корупционни скандали с висши правителствени членове.

Дори ЕС изразява учудване от размера на сумата, която в крайна сметка е договорена на 621 млн. долара. Сега някои от работещите там журналисти са споделили пред "Ню Йорк Таймс", че вече има неписано правило да не се критикуват управляващите.

Ердоган, който отначало призова поддръжниците си да бойкотират медийната група "Доган", категорично отрича каквито и да било политически мотиви зад наложената глоба.

Междувременно държавата не пожали и интернет и е блокирала над 15 000 уеб сайта според информация на engelliweb.com, които проследяват забранените онлайн страници. Миналото лято пък официалната турска мониторингова агенция нареди да бъдат забранени 138 думи, сред които "животно", "еротичен" и "зоопарк" на английски език и "дебел", "рус" и "пола" на турски.

11 януари 2012

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *