Иде протестен вот на средната класа

Иде протестен вот на средната класа

17 октомври 2011  |   0 коментара

22 години властта толерираше циганските безобразия

Всяка бюлетина за мен е глас срещу монополите и олигархията, казва Красимир Каракачанов

Източник: "Стандарт"

Красимир Каракачанов е кандидатът за президент и лидер на ВМРО. Ще успее ли тандемът на патриот номер 1 и най-умната българка - Даниела Симидчиева, да пробие на "Дондуков" 2, или целта на ВМРО са кметските столове в страната? Какви ще бъдат коалициите след балотажа? Отговорите на Каракачанов за "Стандарт".

- Г-н Каракачанов, предстоящите избори ли ескалират напрежение? Преди броени дни взривиха колата на Сашо Диков, сега се оказа, че в Катуница е открит цял арсенал в палатите на Рашков?

- Самото правителство е виновно за това, което се случи в Катуница. И на предишния премиер Сергей Станишев, и на сегашния Бойко Борисов съм изпратил предложения какво трябва да се направи по циганския въпрос. Станалото е част от абсолютно закономерен процес, който тлее 22 години. Защото 22 години в българското общество има неравнопоставеност. Нашите съграждани цигани научиха, че имат права, но не научиха, че имат задължения. Ако примерно един българин си остъкли терасата, не говоря за незаконна постройка, ще дойдат от общината, ще го глобят и ще му я съборят. В същото време, ако под тази тераса изникне циганско гето, никой не отива да го бута. Ако един български пенсионер не си плаща тока и водата - идват и ги спират. Човек, който е работил 40 и повече години, взема мизерна пенсия. А властите си затварят 22 години очите за това, че в циганските гета не се плащат тези консумативи. Цели региони са заляти от циганска престъпност... Цялата тази неравнопоставеност тлее 22 години, а политическата класа проявява лицемерие по този проблем и си затваря очите. Случаят с Цар Киро е христоматиен, оказа се, че той е толериран минимум 10 години. Явно е, че зад него стоят сериозни покровители. А по отношение на случая със Сашо Диков - вероятно някой се опитва да ескалира напрежението с наближаващите избори. Явно прозира опит да се хвърли вината върху управляващите, но управляващите са виновни в друго нещо. Ако те бяха разкрили истинските извършители пред "Галерия" и пред клуба на ДСБ, а не да набедят разни футболни запалянковци, нямаше да има атентат срещу автомобила на Сашо Диков. Безсилието на властта дава възможност на определени хора да използват взривове, за да дестабилизират държавата.

- Тези инциденти влязоха и в предизборното говорене, но как преценявате хода на сегашната кампания?

- Наблюдавам политическия процес в България през последните 20 години. Такива избори в България не е имало. Избори, на които изпълнителната власт използва целия капацитет на властта - полиция, данъчни власти, всякаква администрация, за да притиска опонентите си. Подобно нещо се е случвало в България през 1946 година, когато комунистите с бой и с арести спечелиха изборите срещу опозицията и наложиха диктатурата в България окончателно. На това ми мирише, на това ми прилича. Казвам го като историк. Защото друг подобен аналог през последните 20 години няма. Винаги е имало опити на управляващите да манипулират, винаги е имало опити да купуват гласове. Притискат се циганските босове, раздават се социални помощи и пари... Тези опити за манипулация ще се обърнат срещу самите управляващи, защото хората в България не са овце. Има преса, има електронни медии, има интернет... Насилието ще породи насилие, но ще породи и протестен вот. И аз мисля, че управляващите ще си получат това, което заслужават - ще бъдат наказани от избирателите.

- Нали си давате сметка, че вие няма да стигнете до балотаж? Всъщност казвам го главно заради социологическите проучвания.

- Когато човек има идеи, той е длъжен по време на избори да ги изразява. Това, което казвам по време на моята кампания, са тези и идеи, които развивам през последните 10 години. От нищо не съм се отрекъл за разлика от много други политици еднодневки с популизъм и обещания, че ще ни оправят за 800 дни, за 1 година... Аз такива обещания не давам. Но не мисля, че глас, даден за моята кандидатура или за ВМРО, е загубен глас. Защото всеки глас, даден за нас, е за истинския патриотизъм, глас против монополите, против олигархията, която се е сраснала с властта, това е гласът за реално действащ президент...

- Ще се хвана за последните ви думи. Как трябва да изглежда според вас един действащ президент?

- Българският президент има право да се обърне пряко към нацията. Това му е конституционно гарантирано. Когато има един безличен парламент до степен, че комшиите на депутатите не ги различават, че са депутати, защото не са ги чували да се изказват, един парламент с едва 5 процента доверие, българският президент може да влезе в парламента и да направи пряко обръщение към депутатите. Господа, не вършите работа, законите, които правите, са закони на парче, те обслужват лобистки интереси, не спомагат за подобряване живота на българските граждани... Второто правомощие, което не се използва, е Консултативният съвет за национална сигурност. Той се събира формално. Включително и за последния случай с Катуница. На тези консултативни съвети президентът трябва да излиза с готови становища. Да настоява да се води определена политика. Този инструмент също не се използва, но аз ще го правя, ако бъда избран. И трето: референдумите. По всеки важен въпрос. Никой от българските президенти не го е правил. Чрез референдумите българският президент може да вкарва управляващите в пътя, когато те излизат извън коловоза на обществения интерес. Така че гласът, даден за кандидатпрезидентската ни двойка, е глас в тази посока.

- Цитирахте проценти от проучвания за нагласите на хората в различните населени места. Явно ако не с президентски пост, ВМРО ще излезе от тези избори с кметове?

- Започвам с Русе, където нашият кмет Искрен Веселинов е подкрепен от Синята коалиция, Силистра - с кандидатурата на Милен Пенчев, Велико Търново - Йордан Грозданов, Благоевград - Георги Васев, в Пловдив - много сериозна кандидатура на Гиньо Матев, Варна, Пазарджик, Враца... може би пропускам някого, но там социологията показва, че повечето са твърдо на балотаж. Следват общини като Банско, Симитли, Струмяни, Златарица... Това са сериозни кандидатури, не са взети от нищото, както кандидатурите на управляващите, които да са влезли вчера или по-точно снощи в политиката... Това са хора, които са изграждани 10-12 години като общественици, политици, управленци. Това ни дава едно голямо предимство.

- Коалиции по места? На предишните избори бяхте заедно с ГЕРБ...

- Сега нямаме никъде коалиция с ГЕРБ. Самовлюбеността на ГЕРБ, манията за величие, която ги е обзела, пък и поведението им като управляващи през последните две години доведоха до това, че на тези местни избори никъде нямаме коалиция с тях. Правим коалиции само с десни и десноцентриски партии. В 120 общини сме с кандидати за кметове, в 36 сме само с листи за общински съветници.

- Водите ли разговори за подкрепа с други партии след балотажа?

- Има още няколко дни, в които е интересно какво ще се случи. Мога да кажа едно - избирателите на ВМРО са хора от средната класа. Хора интелигентни, със собствено мнение и когато те гласуват за мен, го правят, защото харесват това, което правя аз. Няма как да им кажа - гласувайте за този или онзи. В момента сме концентрирани върху първия тур, където имаме амбиция да се преборим максимално добре.

- Как изглежда България в момента през очите ви на историк, не на политик?

- Като историк ще цитирам Константин Величков. Един виден общественик, може би за някои хора това е само булевард в София, но това е един голям българин от края на XIX и началото на XX век. Той казва за тогавашната политическа класа следното нещо: Българските политици разбират политиката не като служба на обществото, а като временно попаднал им келепир. За съжаление това е сто пъти по-валидно днес. Тогава все пак държавниците са имали виждане за България, а днешните политици се занимават само с далавери и с личния си интерес.

17 октомври 2011

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *