И за Арапя важи принципът „Бетонът прескача закона“

И за Арапя важи принципът „Бетонът прескача закона“

17 януари 2014  |   2 коментара

Поредица от неуредици, мълчание и прехвърляне на топката бележат строителството на обект, намиращ се непосредствено до красивия плаж Арапя, намиращ се между Царево и Лозенец.

Според публикация на „Дневник“ около края на 2013-а година е трябвало да се спрат строителните работи на обекта заради административно нарушение и това е станало, но с няколкодневно закъснение.

Трябвало е и кметът на Царево Георги Лапчев да наложи санкция за временно спиране на строежа, но това не е направено.

На обекта до Арапя се строи денонощно, строежът нараства, а информационна табела липсва. Това твърди читателка на вестника, която е подала сигнала за нередностите. От ДНСК обаче настояват, че има такава от началото на януари.

Както ВМРО установи, за съжаление, в България бетонът прескача закона. Това е перспективата пред красивата ни природа, пред която ахват и българи, и чужденци.

Неведнъж сме повдигали въпроса за необходимостта от опазването на планините ни и на Черноморието. Не защото не искаме туризмът да се развива, като така ще подпомага икономиката ни. А защото сме убедени, че зеленото е родолюбие, а природата – богатство.

Цялото „разследване“ по темата, публикувано в „Дневник“, можете да прочетете тук:

Строителните работи на обекта, непосредствено до плажа Арапя, който нарастваше бързо по време на новогодишните празници, са продължили известно време, въпреки установено административно нарушение.

Това става ясно от информацията, предоставена на „Дневник“ от община Царево и Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК), както и от консултация с юристи.

След като вестникът оповести информацията, ДНСК, която преди това дълго мълча, реагира със съобщение, че ще направи проверка. От нея става ясно, че е имало нарушение, което е санкционирано. Строителните работи е трябвало да бъдат спрени до отстраняването му, което обаче не се е случило.

Строежът е законен и дори нарушението да изглежда дребно, фактите около него предизвикват въпроси дали все пак инвеститорът не е в специална позиция, заради един от съдружниците в него - общинският съветник Георги Атанасов (ГЕРБ).

Санкцията за временно спиране на строежа е трябвало да бъде наложена от кмета на Царево Георги Лапчев (ГЕРБ). Не е ясно защо той не го е направил. До публикуването на материала и въпреки обещана обратна връзка, Лапчев не отговори на зададените въпроси от "Дневник" няма ли конфликт на интереси и не се ли дължи пропуска на факта, че с инвеститора са колеги и в общината, и по партийна линия. 

ДНСК също не отговори на всички въпроси около казуса.

Проверка и резултати

Часове след разследването на "Дневник" за строежа, направено по сигнала на читателя Албена Христова, и публикувано на 19 декември 2013, ДНСК съобщи, че разпорежда на общината проверка за законността на строежа. Резултатите от нея се получиха на 9 януари 2014 г.

В отговора е цитирана проверка, извършвана от служителите на община Царево на 9 декември 2013 г. (явно още преди публикуването на материала, не е ясно дали се е наложило и имало ли е допълнителна). Тогава на строежа „върху частен имот на парцела от 8 хил. кв. метра в местността Дядо Ильова Бахча" е било установено административно нарушение.

"Строителството е започнато без съставен протокол за откриване на строителна площадка и определяне на строителна линия и ниво на строеж", се казва в писмото на ДНСК до "Дневник".

Законът в този случай постановява още в същия ден (09.12.2013 г.) кметът на общината да издаде заповед за спиране на строежа, както и да даде указания какво следва да се направи. (Според т. 5 на чл. 224 от Закона за устройство на територията в глава 21 "Недопускане и отстраняване на незаконно строителство", началникът на ДНСК или кметът на общината е длъжен да спре изпълнението и да забрани достъпа до строежа, когато не е съставен протокол за строителна линия и ниво.)

Строителните работи в този случай обаче не са спрени. ДНСК не уточнява точно кога е започнало строителството, но със сигурност дейностите са били в нарушение на закона от влизане в сила на разрешението за строителство – 26.11.2013 г. до съставянето на протокола за откриване на строителна площадка и определяне на строителна линия и ниво на строежа, т.е. минимум две седмици.

При проверките не са установени факти и обстоятелства, които да налагат издаването на заповед за спиране на строителството," заявиха в писмен отговор от община Царево. Същото е записано и в отговора на ДНСК. Тъй като институциите общуват писмено, отговори на уточняващи въпроси се получават трудно (напр. защо според тях в случая не се е налагало спиране на строежа).

Вместо това е съставен акт, а кметът е издал наказателно постановление след четири дни – на 13 декември 2013г., с което е наложена глоба на нарушителя. След като е била заплатена глобата, е съставен протокол за откриване на строителна площадка и за определяне на строителна линия и ниво на строежа, информират още от дирекцията.

Бързо в полза на инвеститора

Времето между установеното нарушение, съставеният акт и наложената глоба – 9-13 декември е впечатляващо кратко, защото обикновено процедурата продължава месеци тъй като в нея е предвиден и срок за евентуално обжалване на някоя от страните, коментираха за "Дневник" юристи.

По закон в тези случаи е редно да бъдат санкционирани инвеститорът, строителната фирма и строителният контрол. От отговорите на компетентните органи не става ясно кой точно е нарушителят, кой е глобен и какъв размер е наложената глоба.

Кметът на Царево не отговори и на тези въпроси, а от ДНСК прехвърлят отново към общината с аргумента, че за цялата процедура има информация и отговаря само Царево. ДНСК не отговори и кой  е контролиращият орган, който трябва да прецени дали да санкционира общината, както и каква е санкцията.

При повторното си посещение на място по Коледа читателят, подал сигнала - Албена Христова, алармира, че там се строи денонощно, строежът е нараснал, а информационна табела отново не е открила.

Според информацията на ДНСК обаче на терена в началото на януари „има временна строителна ограда от метални платна, на която е поставена информационна табела".

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *