И Гърция пише за Црънча, дето иска да е в Гръцко

И Гърция пише за Црънча, дето иска да е в Гръцко

19 ноември 2012  |   0 коментара

Източник: „Уеб кафе“

Жителите на българското село Црънча, което е на две крачки от гръцката граница, поискаха да бъдат „осиновени“ административно и икономически от Гърция. Това пише в репортаж, публикуван в гръцкия в. „Катимерини“.

„Бедността ги тормози, но от устните им тече мед, когато говорят за Гърция“, пише авторът за жителите на родопското село, което е в границите на община Доспат.

Възмутени от несправедливото управление на централната власт 680-те бедни българи решават единодушно да напишат писмо до властите и гръцкото посолство в София, в което да изразят намерението си административно да се присъединят към Гърция.

Жителите на Црънча произвеждат тютюн, мюсюлмани са и имат силни връзки с Гърция.

Гърция е единственият изход за много младежи, които работят като сезонни работници, заявява кметът на селото Илин Долапчиев.

Младите жители на Црънча бягат в Гърция, Англия и Холандия, където обработват земеделски земи, а по-старите си спомнят за живота при управлението на Тодор Живков, когато по думите им в района имало заводи, всички работили, получавали пенсии и имало лекари.

След като искането им достига до президента и премиера на България, до гръцкия посланик и медиите, бедните помаци от Црънча почувствали, че са направили правилния избор, се посочва в репортажа на „Катимерини“.

Пред гръцкия вестник кметът Долапчиев заявява, че жителите не се заблуждават, че искането им за преместване на граница може да бъде прието, но писмото е било начин да се убедят „в правотата си“.

Причината: хората не са си получили земите

„Искаме специална процедура за прехвърляне на крайграничните села Црънча и Бръщен към гръцката област Драма или към град Кавала, се казва в писмо на местните към институциите. Искаме да минем в Гръцко, защото се надяваме поне там да бъдем уважавани като земеделски производители и да бъде уважавана собствеността ни над земята. Ако институциите не ни обърнат внимание, ще започнем протести и блокиране на границата с Гърция“, казва шефът на инициативния комитет Васил Войнов, който e бивш зам.- социален министър от предходното правителство.

Откритото писмо е подписано и от кмета на селото Илин Долапчиев (ДПС) и е пратено на президента, премиера, ГЕРБ, ДПС, БСП, „Движение България на гражданите“ и посолството на Гърция.

Причината за протестите е невърнатата от над 20 години земеделска земя на цялото село. В началото на прехода в Црънча първи започват процедура за връщане на земята, но заради унищожени преди десетилетия документи хората не могат да докажат собствеността и се налага изготвянето на нов кадастрален план. Той обаче бил сбъркан на 95%.

Хората го обжалвали и през 2004 г. се прави ново заснемане, но още не е влязло в сила, тъй като не е платено на фирмата, изготвила плана и местните не могат да си получат скиците. „Получихме обещания от кмета на Доспат Антим Пържанов (ГЕРБ), че ще се намерят нужните 70 000 лева, за да се плати на фирмата и да си върнем земята, но това не стана“, разказа Войнов.

Обещах да им съдействам и преди 3-4 години ходих в Министерството на земеделието, но ми казаха, че категорично държавата не може да плати, каза кметът Пържанов, който е втори мандат кмет на Доспат. В предишния си мандат той беше издигнат от ДПС.

Нямало правна форма да плати и общината, тъй като в поземлената комисия документите са на индивидуални партиди.

Проблемът е, че в началото, когато държавата е плащала за връщането на земята, никой не е обяснил процедурата в селото. Тези земи в момента са общинска собственост, заключи кметът.

ПОВЕЧЕ ПО ТЕМАТА:

Докато партиите си купуваха кметове

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *