Георги Дракалиев: Темата за погърчването на българите не е достатъчно популярна

Георги Дракалиев: Темата за погърчването на българите не е достатъчно популярна

23 септември 2011  |   1 коментар

Източник: Агенция „Фокус”

Инициативен комитет с председател Георги Дракалиев ще представи в Бургас филма „Ениджевардарското слънце”, който разказва за легендарния Апостол войвода. Филмът е направен по повод 100 години от гибелта на Апостол Войвода. За създаването на филма Агенция "Фокус" разговаря с Георги Дракалиев.

Фокус: Г-н Дракалиев, кой влиза в Инициативния комитет в Бургас за отбелязване на сто години от гибелта на Апостол войвода и какво предвиждате?

Георги Дракалиев: Инициативният комитет се състои от членове на ВМРО, бургаски патриоти и членове на Сдружение „Родолюбец”. В ръководството сме аз, Веселин Лавчиев като представител на Сдружение „Родолюбец” и Николай Долапчиев като представител на бургаската патриотична общественост. Комитетът беше създаден в началото на април. Поставени бяха три цели – едната, заснемане на филм за живота и дейността на Апостол войвода, който да бъде заснет в района на родното му място и неговите действия на територията на днешна Гърция. Втората беше – да се именува улица на името на Апостол войвода и третата – да изградим паметник. Преди повече от пет месеца сме внесли предложение в общинската администрация – да ни отреди място за построяването на паметник и да преименува една улица в кв. „Меден рудник”.

Фокус: Докъде са стигнали предложението ви за именуване на улица и за паметника?

Георги Дракалиев: Така и не получихме отговор от общината дали ще ни отредят място за построяването на паметника. Ние не искаме друго, а само да ни посочат къде да го изградим, както и да преименуват една улица. Тъй като идват избори, предполагам, че това ще се случи в следващия мандат.

Фокус: Каква е връзката му с Бургас?

Георги Дракалиев: Той е бил войвода на Ениджевардарско. Основната част българи – бежанци от Ениджевардарско през 1923 – 1924 година идват в Бургас и в разположените наблизо селища Поморие, Несебър, Равда, Свети Влас. Паметта за Апостол Войвода в Бургаско е доста жива, тук името му се знае, за разлика от някои други места в България. Ениджевардарското слънце – това е символ на защитата на българите от турско робство и от гръцко потисничество.

Фокус: Кои места, свързани с неговата дейност, посетихте?

Георги Дракалиев: При заснемането на филма преди 4 месеца посетихме близо 40 населени места, предимно в района на Ениджевардарско, Воденско и други. Посетихме селата Топалово, Крива, Боймица, където е роден самият Апостол Войвода и други населени места в този район. В много от тях все още продължават да живеят наследниците на съратници на самия Апостол. Там българската реч може много лесно да се чуе, стига да се заприказваш с хората. Разбира се, има и такива села, където са заселени бежанци от Мала Азия, така наречените туркоезични гърци, които, според местното население, са си чисти турци и това в самия филм доста ясно е казано. Във филма са използвани интервюта, които успяхме да направим с някои от местните хора. Някои от тях съвсем откровено се дистанцират от същинските гърци като казват – той е грък, от юг, долу от Пелопонес, а те не се считат за същински гърци. Посетихме край Воден село Владово, където са обесени двама гръцки андрати – капитан Анграс и неговият войвода Мингас. Там от ореховото дърво са направили паметник и до днес стои статуята на обесените андрати. Също така посетихме мястото, на което до град Гюменджа четата на Апостола е обесила гръцкия андартин Яни Пицула. Там има паметник, а самото дърво стои, все още зелено. Там дойде местен човек и сам започна да ни обяснява как този грък дошъл от Пелопонес и го обесили комитите и беше доста развълнуван. Беше много изненадан от това, че и ние знаем какво се е случило на това място.

Фокус: Към кого е обърнат вашият филм?

Георги Дракалиев: Предимно към младото поколение. Въпреки че към тези теми по-голям интерес проявяват по-старите. Филмът е обърнат предимно към по-младите, тъй като темата за погърчването на българите в днешна Гърция в България не е достатъчно популярна. Документален филм с централен персонаж Апостол Войвода не знам дали е правен. Надяваме се това да привлече вниманието към неговата дейност, тъй като той е бил 19 години войвода на територията на държава, управлявана от друга религия, от друг етнос, и е сред незаслужено забравените личности в нашата история. Знаете, че имаме „големи” национални герои, които веднъж са влизали в чета за по 3-4 дни в България, докато тук става дума за 19-годишна борба.

Фокус: Има ли негови живи наследници и успяхте ли да се свържете с някого от тях?

Георги Дракалиев: Самият той няма наследници, защото оставя една дъщеря, която умира в бедност в София след неговата смърт, което още веднъж показва неговата безкористна борба. Имало е далечни наследници на негови братовчеди в Несебърско, които са починали и ако те имат наследници, аз не ги познавам.

Фокус: Какво ще се случи с този филм след представянето му днес? Какви са Ви плановете?

Георги Дракалиев: Ще се опитаме да го излъчим по няколко телевизии. Това преди изборите не може да стане, но ще се опитаме да го излъчим, ще го качим в Интернет, ще го направим на дискове и ще го раздаваме. Имаме и идея да му се сложат гръцки субтитри, за може да бъде достъпен и за гръцките граждани, които не могат да разбират литературния български език.

23 септември 2011

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *