Георги Дракалиев организира експедиция до средновековна българска държава в сърцето на днешна Турция

Георги Дракалиев организира експедиция до средновековна българска държава в сърцето на днешна Турция

31 май 2011  |   0 коментара

Председателят на ВМРО в Бургас Георги Дракалиев представи резултатите от първата проучвателна експедиция “По следите на последната българска средновековна държава”, която се проведе в Централен Анадол на територията на днешна Турция. Тази българска държава се е намирала между градовете Кония и Бейшехир в Централен Анадол със столица в района на днешното селище Хатунсарай, както е известно от стари османски и караманлийски документи, публикувани за пръв път от турския проф. Неджиб Асъм бей. Последната владетелка преди завладяването й през 1514 г. от султан Селим I е била кралица Катерина.

Организаторът на експедицията Георги Дракалиев представи пред бургаската общественост и медиите снимков материал от Хатунсарай, Еренкелова планина, Аксарай, Кония, Акшехир, Листра и други места, намиращи се северно от Булгар даг (Българска планина), закъдето изобилстват сведенията за  живота и дейността на български владетели и техните армии в периода XIII-XVI в.

Експедицията бе организирана не само с проучвателна цел, а и да се запознае широката общественост с този период от българската история, познат само на специалистите и да се извадят от забвение имената на последните български средновековни владетели в тази част на света.

Това е изключително важна тема и тя се нуждае от допълнителни и задълбочени проучвания. Георги Дракалиев смята, че държавата и медиите трябва да организират втора експедиция, която да изследва по-подробно всички места в Южен и Централен Анадол, свързани с историята на местните българи, и че в тази експедиция трябва да има добър познавач на анадолските диалекти, оператор и специалист по алпинизъм.

Караманското царство е тясно свързано с българските земи, защото именно населението на това царство е преселено от новозавладените български територии след разгрома му от османците. Българите там имали своя 10-хилядна войска, свои владетели, дори кралица. Имали и своя територия, малка държава, наречена Булгар. Обитавали земите около и във високата, стръмна и непристъпна Българска планина (Булгар Дагъ), чийто върхове надхвърлят 3000 м.

За разлика от другите царства, които ползвали арабската писменост, караманите са изполвали гръцката азбука. Това е и царството с най-много християнско население. През 1923 година караманците биват изселени в Гърция.

31 май 2011

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *