Ангелов: Бузлуджа да стане модерен комплекс, да привлича туристи и да генерира приходи

Паметникът на Бузлуджа е на всички хора и на българската държава, заяви Юлиан Ангелов – народен представител от Обединени патриоти и организационен секретар на ВМРО, в ефира на „Денят започна“ по БНТ.

Той е строен със средства на всички граждани, без значение, че по онова време е управлявала една-единствена партия. Доброволно са отделяни средства от хората, както и са полагали доброволен труд за изграждането на паметника. Без значение какъв символ представлява и функционалността му, допълни той.

Българската държава трябва да се погрижи за това този паметник да има нормален вид и да е свързан с цялата история и символ на района около връх Хаджи Димитър – което е официалното название на върха, каза Ангелов.

Има голяма наситеност от исторически факти и събития, свързани с България, които представлява този връх и тази местност, така че българската държава трябва да направи нещо, което показва борбите на българите за освобождение и единение, а не просто една партия – в случая БКП преди, а сега БСП, уточни той.

От Обединени патриоти смятаме, че Бузлуджа трябва да стане един комплекс от паметни монументи, които пазят историческите факти. Трябва да се изгради по модерен начин, да привлича туристи и да има приходи от това. Работата по такъв комплекс би могла да се поеме от българската държава, а освен това има и варианти за публично-частно партньорство, обясни народният представител.

За последните 28 години БСП са участвали в управлението на страна няколко пъти, но не направиха нищо, за да спре упадъка на паметника на върха, упрекна Ангелов. Затова и той няма доверие в тезата, че ако паметникът бъде даден на тази партия, то тя ще се погрижи за него.

БСП за 28 години участва в разрухата на държавата, не виждам как сега изведнъж ще спре разрухата на един паметник, заяви депутатът.

Ангелов напомни и как преди месец-два председателят на БСП Корнелия Нинова е обявила инициатива с младежите от нейната партия, че почват възстановяване на войнишки паметници. Аз за това време не видях да са възстановили нещо, каза депутатът.

Празни приказки и обещания са това. Шест години имаха възможност от БСП да получат този паметник, но не го поискаха, допълни той.

Юлиан Ангелов е категоричен, че Обединени патриоти няма да подкрепят решение, с което паметникът на Бузлуджа се дава на една партия.

Утре ще вземат да поискат и партийния дом в София, иронизира патриотът.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *