Адв. Михаил Петров: ВМРО отново внася доклад в СОС с Програма за отговорна раждаемост

Програмата за отговорна раждаемост в София предлага финансова мотивация за образовани родители. В същността си тя търпи градация на финансовия стимул в зависимост от степента на образованост и пореден брой деца в семейството. Целта на програмата е повишаване на раждаемостта сред образованите жители на столицата.

Докладът беше внесен в СОС и през мандат 2015-2019 година, но тогава не се стигна до гласуване на заседание на Столичен общински съвет. Това не отказва вносителите и докладът ще бъде повторно входиран, като има леки промени в Програмата. Този път съветниците от „Патриоти за София“ ще бъдат по-настойчиви относно разглеждането му от Столичния общински съвет.

Общинският съветник и председател на Националния младежки комитет на ВМРО адв. Михаил Петров, който е автор на Програмата за отговорна раждаемост, коментира пред камерата на Национална телевизия България 24, че документът цели стимулиране на отговорната раждаемост. Той обясни същността на Програмата – Столична община да отпуска еднократна помощ на семейство, в което се е родило или е осиновено дете. Размерът ще се определя от степента на образование на родителите и кое подред е детето в семейството. Родителите трябва да имат постоянен или настоящ адрес на територията на Столична община през последните години.

Минималното завършено образование на родителите трябва да е средно, за да имат право да кандидатстват за тази еднократна помощ, обясни адв. Петров и поясни, че финансовата помощ е с цел да се закупят неща от първа необходимост за детето.

Помощта е целева – да стимулира хората да имат повече деца, категоричен е Михаил Петров.

Той заяви, че очаква подкрепа за Програмата от други политически сили в СОС. Не вярвам някой да измисли аргументи, с които да е против. Разчитаме на здравия разум на общинските съветници. В тази безпрецедентна демографска криза българските родители трябва да бъдат подпомагани, обясни адвокатът.

Петров поясни, че средствата за Програмата трябва да бъдат осигурени от общинския бюджет. Разчет е направен. Всяка година в Столична община се раждат около 13 хиляди деца. В зависимост от фактора образование на родителите бюджетът за изпълнение на Програмата ще възлиза между 6 и 8 млн. лв. годишно.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *