Притеснително е общото управление на паричните потоци в бъдещия ВиК холдинг, създаден с решение на Министерски съвет.

Това смята народният представител Искрен Веселинов. Затова той е поканил министър Петя Аврамова на изслушване в парламентарната комисия по регионална политика в седмицата след вота на недоверие.

Припомняме, че Министерският съвет реши да бъде учреден „Български ВиК холдинг“, който ще е изцяло държавна собственост с капитал от 1 млрд. лева. Средствата ще бъдат предоставени от Централния бюджет за 2020. Правата на държавата ще се упражняват от министъра на регионалното развитие и благоустройството. Създаването на новия холдинг е с цел решаване на сериозните проблеми пред ВиК сектора.

Председателят на парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление Искрен Веселинов обаче има едно основно притеснение, свързано с общото управление на паричните потоци и по-конкретно - ще се пренасочват ли средства от работещи в неработещи ВиК-та в страната.

Пред камерата на ТВ КИСС 13 Веселинов определи идеята за създаване на холдинга като доста смела, но и двузначна. На първо място е добре, че е намерен 1 млрд. за ВиК, защото тази сфера е изключително недофинансирана. Ето какво заяви още той:

Притеснява ме общото управление на паричните потоци. Това ще означава, че едно ВиК, което е инвестирало през годините, вдигало е цената на водата и е събирало парите от гражданите за това, защото няма от къде другаде, ще бъде поставено да финансира тези, които не са си вършили работата.

Очевидно ще има по-добра система за контрол, защото в момента един зам.-министър и няколко чиновника, които са натоварени и с безброй други задачи, ще трябва да контролират и ВиК сектора. Но не бива да се допуска положение, при което всяко от областните дружества ще търси само подкрепа от държавата, ще замита проблемите и няма да взема адекватни управленски решения. Това е голямото предизвикателство пред този холдинг. В това ще трябва да ни убеди министър Петя Аврамова, която съм поканил в седмицата след вота на недоверие на изслушване в комисията по регионално политика в парламента. Тогава може би много от въпросите ще получат своите отговори.

Междувременно стана ясно, че холдингът няма да възлага процедури по обществени поръчки, финансирани по Оперативна програма „Околна среда“, тъй като ВиК дружествата остават самостоятелни юридически лица и са бенефициенти по програмата с всички произтичащи от това права и задължения.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *