Искрен Веселинов: Искаме да премахнем една чутовна несправедливост – вечният длъжник

Изготвихме  законо, чиято цел е да се премахне една чутовна несправедливост с длъжниците в България - така наречената фигура на вечния длъжник.

Това заяви в предаването „В мрежата“ по телевизия „България 24“ Искрен Веселинов, заместник-председател на ВМРО и съпредседател на ПГ „Обединени патриоти“. В парламента той обяви за национално обсъждане идеята на ВМРО да се приеме закон, с който да се премахне вечната задлъжнялост на хора с кредити.

Още в първите дни в Народното събрание ние си поставихме именно тази задача, каза той.

 Депутатът обясни различните варианти, при които хората с кредити губят имота си и не могат да плащат, а се оказва, че дължат повече, отколкото са дължали преди заради наказателните лихви и таксите на съдия-изпълнителите. Много от тях бягат в чужбина.

По думите на Искрен Веселинов над 30 000 души имат такъв проблем.

България е единствената страна в Европа, която няма защита на длъжника и не отговаря на европейската директива. Когато човек е работил минимум 12 месеца, има право да се обърне към съда за защита и да има ясен хоризонт от 5 години, след което той няма да има задължения.

На въпроса на водещата Светослава Рудолф дали измамници няма да се възползват от това Искрен Веселинов отговори, че законът е балансиран и има защита срещу измамниците. Колкото до това дали няма да „скочат“ банките срещу законопроекта, депутатът отговори:

Нека да скочат! Ние не искаме да внесем нещо, което да не е обсъдено от всяка гледна точка. Но ние няма да сме в интерес на банките. Трябва да има баланс между интереса на гражданите и на банките.

На въпроса защо банките сега не дават на хората обещаните безлихвени кредити в кризата, след като има решение на правителството, депутатът отговори, че трябва да се направи мониторинг и ВМРО ще поиска информация от Министерството на финансите по този проблем.

На въпроса ще се намалява ли ДДС, след като финансовият министър Горанов в сряда неочаквано каза, че щял да увеличава ДДС заместник-председателят на ВМРО отговори:

Министър Горанов защитава позицията си, че ДДС не трябва да се намалява. Имаше коалиционен съвет в Министерски съвет, на който присъствах и аз. Смятам, че Народното събрание ще приеме това, което реши мнозинството, и ще подкрепи намаляването на ДДС в туризма и ресторантьорите на 9%, а също на книгите и учебниците. Върху това имаме съгласие и то трябва да стане факт. Не споделям вижданията на министър Горанов. ВМРО винаги е била за диференцирано ДДС.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *