Държавните болници трябва активно да се подпомагат от държавата, защото те са гръбнакът на здравеопазването, коментира за Национална телевизия „България 24“ народният представител от ВМРО и член на здравната комисия в парламента д-р Калин Поповски.

Реално в болниците не съществува противопоставяне между лекарите и медицинските сестри. Те работят в симбиоза години наред. Заплащането е различно, но в държавните болници и лекарите имат ниски заплати, както и медицинските сестри. Усилията трябва да бъдат насочени към това държавата да поеме своя ангажимент към държавните болници. Парадокс е, но те са оставени само с един модел на финансиране от НЗОК. Ако това не се промени, проблемите ще се задълбочават, коментира д-р Поповски.

Според него сериозно трябва да се помисли за решението, а като варианти предложи, че може  държавните болници да бъдат извадени от регистъра на търговските дружества например, или допълнително държавно финансиране. За целта трябва да се сформира работна група с широко участие на специалисти – финансисти, медици.

Д-р Поповски, който е народен представител от Плевен, съобщи и радостната новина за отпусната  от Министерски съвет по предложение на вицепремиера Красимир Каракачанов сума за УМБАЛ „Д-р Георги Странски“  в града. С получените 1 млн. лв. ще бъде закупен Ангиографски апарат за коронарно и периферно-съдова диагностика и интервенционални процедури.

Болницата е втората по големина в страната и най-голямата в Северна България, в нея работят 1800 човека. На година 43 хиляди души се ползват от услугите на УМБАЛ „Георги Странски“ ЕАД - гр. Плевен. Половина от тях са спешни случаи. Болницата е от утвърдените центрове по програмата за донорство на органи и тъкани за трансплантация. Наличието на новата модерна апаратура ще спомогне за превръщането на болницата във високотехнологичен център за обучение на студенти, специализанти и докторанти по кардиология.

Относно недостига на специалисти в различни медицински сфери депутатът е категоричен, че трябва да има нарочна политика към младите лекари, да бъдат отпуснати допълнителни места за специализация. Да им бъде осигурена добра перспектива в държавното здравеопазване, да се развиват и като клинични, и като научни специалисти.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *