Дискусия в "Гореща точка" – "Добро утро, Европа!" по TV7

Последният дебат преди европейските избори на 25 в студиото на "Гореща точка" – "Добро утро, Европа!", беше на тема Скоростите на Европа и скоростта на България. Как се движим спрямо останалите държави членки в Европейския съюз (ЕС), каква трябва да е енергийната ни политика, какъв да е ресорът на следващия български еврокомисар – в разгорещена дискусия се впуснаха Христо Панчугов от "Синьо единство", Светослав Малинов от Реформаторския блок, Слави Бинев от Национален фронт за спасение на България (НФСБ), Ивайло Калфин от Алтернатива за Българско възраждане (АБВ), Антония Първанова от НДСВ в коалиция от партии КОД и Ангел Джамбазки от коалиция "България без цензура, ВМРО, ЗНС, Гергьовден". 

Европа се движи на две скорости, има настроения за разделение на бедни и богати, на по-развити и не толкова развити държави, започна диспута Ангел Джамбазки. Според него и коалицията, която представлява, това е неприемливо – ЕС или трябва да е съюз на равноправни отечества или от него няма смисъл, ако ще се превръща във федерация. 

Слави Бинев е на мнение, че никой не ни е виновен, че у нас се случват неща като в Костинброд и Бобовдол, които не само са извън закона, но и са извън всякакви световни критерии. Купуването и продаването на гласове е престъпление, но не съм чул някой в България да е отстранен или затворен за това, коментира Бинев. 

Не само Европа, самата ни държава е на две скорости и отдавна има разделение на бедни и богати, включи се Антония Първанова. Проблемът е, че субсидираме доходите на богатите и не разкриваме нови работни места.

Не е виновна Европа, че върви напред, а ние не искаме, чакаме някой нещо да реши вместо нас и стоим в защитна позиция, коментира Ивайло Калфин. По думите му още не са ни приели в Шенген заради неумелата работа на две поредни правителства.

Според Христо Панчугов проблемът не е, че Европа работи на две скорости, проблемът е когато има двойни стандарти. Заявяването на ясно политическо лидерство ще помогне на България да отстоява целите си, смята той. 

Светослав Малинов пък е на мнение, че правилата в ЕС са ясни, всяка държава знае добре какво я очаква в съюза и оттам нататък е въпрос на позиции кой какво ще си извоюва. Според него е погрешно да се измерва силата на една държава спрямо нейната големина. България би трябвало да има силата и тежестта на Австрия или Швеция и присъствието й в ЕС да се усеща в по-голяма степен от това на Дания или Финландия и ако това не се случва, проблемът е в правителството ни.

Ние участваме в Европа със собствения си потенциал и сами трябва да ги изградим, не да тичаме след останалите, контрира Калфин.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *