Повод за недоволството даде спорното Решение на Министерски съвет, с което се предприе процедура по отчуждаване на частни имоти за целите на проекта. Собствениците с основание оспорват цялата процедура, защото обезщетенията им са несъразмерно ниски като стойност. Няма и яснота по какви съображения се отчуждават отделни части от имоти, което създава пречка за бъдещото им нормално ползване.

Притеснително за хората е и това, че процедурата се развива повече от 2 години – оценката е започнала през септември 2012г. и е предадена една на 10 декември 2013г. Не са предоставени никакви документи на собствениците, дори и самата експертна оценка. Няма и предвидени обезщетения за изградените сгради и подобрения в имотите, подлежащи на отчуждаване.

Към момента са подадени десетки жалби до Върховния административен съд за цялостна отмяна на въпросното решение на кабинета „Орешарски”.

Представителите на ВМРО – Българско национално движение внесоха сигнал до Главния прокурор, за да защитят законните права и интереси на всички онези, които до момента не са уведомени за решението или са пропуснали срока за обжалване.

Съгласно Закона за съдебната власт и Административно-процесуалния кодекс Прокуратурата има право да обжалва подобни актове на изпълнителната власт, както и да спре тяхното изпълнение, докато спорът не бъде поставен пред компетентния съд. По този начин се защитава общественият интерес и се гарантира законосъобразността на действията на изпълнителната власт.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *