Александър Сиди: Неприятни, неприлични и грозни бяха хватките на опозицията за бюджета

Коментар на Александър Сиди, народен представител и член на Изпълнителния комитет на ВМРО, за предаването „Денят на живо“ по Канал 3.

Опозицията всячески се опита да измести дневния ред на обществото, каза народният представител от ВМРО.

Неприятно, неприлично и грозно като дейност в Парламента бе използването от опозицията на всички възможни процедурни хватки по време на приемането на бюджета.

От една страна не ми бе понятна причината за това бързане (маратонските среднощни дебати), но от друга разбирам, че опозицията всячески се опитва да измести дневния ред на обществото, опитва се да отлага максимално дълго време приемането на този бюджет с простичката идея да имат повече време да ходят по телевизиите и да обясняват за всеки един от текстовете своите тези, обобщи действията на опозицията Сиди.

Според него със забавянето се целяло и спирането на разглеждането на други законопроекти до края на годината и до края на парламентарната сесия.

Това беше тяхната основна идея. Проблемът беше по-скоро първата вечер, когато седяхме наистина до посред нощ (до 4  ч. сутринта). Като там те използваха всички възможни процедурни хватки – сами се репликираха, имаше хора, които излизаха и буквално прочитаха какво е предложението на Министерския съвет, разказа Александър Сиди.

Депутатът от ВМРО отчете като успех размразяването на средства за увеличение на доходите. Бюджетът в крайна сметка не е въпрос само на желание, а и на възможности, добави още той.

Но истината е, че успяхме да убедим една дясномислеща, консервативна българска партия (ГЕРБ), да се отвори малко повече към увеличаване доходите на българските граждани, на размразяване на тези доходи.

Народният представител определи това като успех на Обединени патриоти. Няма да стане за един ден, все пак ние сме по-малкият коалиционен партньор. Те имат и други, различни от нашите приоритети. Но ние успяхме да договорим увеличение на заплатите в сектор сигурност, на учителските заплати, увеличение на пенсиите. Бавно и сигурно това ще се случва до края на мандата, добави още той.

Това, което дразни опозицията и ги дразни по принцип, е че МС разпределя с постановления парите, които остават. Тази практика със сигурност не е измислена от господин Борисов, тя е много стара.

Сиди припомни за един голям бюджетен излишък при правителството на Станишев, който в края на годината се разпредели по абсолютно същия начин, с пари, раздадени на кметовете на управляващите тогава политически партии. Така че обвиненията за същото от партия, която е правила това, според мен е популизъм, бе категоричен той.

Александър Сиди коментира и заканата на БСП да даде Бюджет 2018 на Конституционния съд.

Ако Конституционният съд върне нещата в начална позиция, може би ще бъде прецедент, ще е неприятно. Но в крайна сметка ние ще си проведем цялата процедура, коментира той.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *