Ако българската теза бъде призната от Скопие, цялата конструкция на македонизма ще рухне, което би било сериозен проблем за елита в Македония.

Това коментира в предаването „Темите“ по ТВ Европа народният представител и заместник-председател на ВМРО доц. д-р Милен Михов.

За съжаление в последните 30 години елитът в Скопие не успя да формира съвременна национална и държавна доктрина по пътя към Европа и новия свят. Те възпроизвеждат всичко от времето на Тито и федералната държава Югославия. В новите условия обаче им предстои много труден вътрешен дебат по този въпрос – и политически, и обществен, и културен, посочи той.

Изборите в Македония налагат този отпечатък и форсират антибългарската кампания по стари традиции, категоричен е Милен Михов.

По повод спора за езика Михов обясни, че винаги срещу научните аргументи ще застават политическите. Заради предстоящите избори в съседна Македония от Скопие постоянно валят нападки срещу България.

Доцентът каза:

Определението на езика в Република Северна Македония е част от доктрината на македонизма. Използвайки определението „македонски“ като етикет за национална идентичност и историческа самобитност от времето на Коминтера до наши дни се налага и такава определеност на езика. Ако се запитаме обаче на какъв език е написана например песента „Македонско девойче“… Има ли разлика в една думичка, в една особеност между българския литературен език и тази песен? На какъв език е написана „Болен ми лежи Миле Попйорданов“, която се изпълнява по сватбите от Охрид до Варна и Добрич. Не можем да разделим фолклора по езикова особеност. Фолклорът е най-илюстративният инструмент в особеностите на езика.

Михов обясни, че дава тези примери, които по най-лесен начин обясняват написаното от учените от БАН, че езикът в Македония е вариант на българския.

Депутатът коментира и приетата от българския парламент декларация срещу административното разделяне на Болградски район в Украйна, където има голямо българско малцинство.

Българското национално малцинство от столетия живее в пределите на днешна Украйна, бившата Руска империя и това население не е загубило своя етнически и национален характер. В ход е една административната реформа в Украйна, която разделя Болградския район с най-големия български град Болгард, което поставя под въпрос единството на българското национално малцинство. А Болградската гимназия е люлката на българската съвременна просвета – първото светско българско средно училище през Възраждането ни, посочи доц. Михов.

Той сподели със съжаление, че заради неучастието на депутатите на ДПС и БСП в гласуването на декларацията българският парламент не е успял да бъде достатъчно единен по тази важна тема, засягаща сънародниците ни в Украйна.  ДПС обвързаха поведението си с твърденията, че в България има турско малцинство и след като България се грижи за малцинството си в Украйна, то същото трябва да се направи и за турското национално малцинство у нас – нещо, което е абсолютно необосновано. А БСП потърси отново конфронтация по линията външна политика и отговорността на министерството на външните работи, коментира депутатът от ВМРО.

Михов посочи, че приетата декларация е в унисон с действията на българската дипломация и министър Захариева, но беше редно да има подкрепа от всички парламентарни групи, за да демонстрира парламентарно съгласие. За съжаление партийните интереси надделяха, коментира той.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *