Милен Михов: Финансовият министър зависи от ОП - ние крепим коалицията

Противопоставянето на българите на 9 май заради чужди интереси е безумна традиция, смята депутатът от ВМРО

Не е логично правителството да саботира собствената си работа, или един министър да пречи на друг министър - това не е логично. Финансовият министър също зависи от Обединени патриоти - ние крепим мнозинството.

Това заяви в „Денят на живо“ по Канал 3 депутатът от ВМРО и член на парламентарната комисия по отбрана Милен Михов по повод отпадналото обсъждане на заседанието на МС на 9 май за купуването на нов изтребител и нова бронирана машина за армията. Красимир Каракачанов, министър на отбраната, обясни това с отсъствието от страната на министъра на финансите Владислав Горанов. 

Според до. Милен Михов, вероятно някой от подчинените на финансовия министър е предпочел да се презастрахова. 

Финансовата схема е разпределена във времето и отсъствието на министър Горанов е задействало презастрахователни механизми на по-долните етажи - някой чака началникът му да се произнесе, предположи Михов, като добави, че може и дългите празници да са причина за отлагането на обсъждането. 

Този проект ще бъде съгласуван и ще бъде гласуван. Възможно е да има финансови и счетоводни неясноти по разходите на двата големи проекта - 1,5 милиарда за покупката на изтребители, 1,2 милиарда за бронирани машини. Неяснотата, доколкото знам, касае ДДС-то и как то да бъде осчетоводено и разпределено по отделните пера по тези договори, поясни доц. Михов.

Той припомни, че за въпросните договори се предвиждат дълги срокове за реализация и плащане.

За бойната машина на пехотата се предвижда проектът да бъде реализиран за 6 г. - за доставка на 150 много добри, съвременни и произведени в България машини, а плащането за тях - в рамките на 10 години, поясни Милен Михов и изтъкна, че във военната политика на държавите не може да има партийни пристрастия. Има винаги приемственост – като даде пример с Франция и Русия.

Народният представител се спря на обсъдените теми  на срещата на Красимир Каракачанов с Корнелия Нинова.

Двата обсъждани въпроса бяха за отбраната и за закона за вероизповеданията - те са на дневен ред и не трябва да се търси друга дълбока проекция за неясното бъдеще, отхвърли той плъзналите веднага предположения за някакви потайни конспиративни политически сговори между ВМРО и БСП.

С Волен Сидеров не сме се виждали в последните дни, не зная защо така реагира. Каракачанов и Симеонов действат от позицията си в изпълнителната власт, заяви Милен Михов, като нарече неоснователно и пресилено подозрението на Сидеров за общи действия с БСП.

Когато се говори за отбрана БСП имат една позиция, която дори президентът господин Радев не приема - той на няколко пъти много ясно представи желанието, искането 2% от брутния продукт за военни разходи да бъдат достигнати по-рано от 2024 г. Ние от ОП и ВМРО приемаме тази позиция на президента Радев, каза Милен Михов.

Помолен да коментира въздържането от декларации за 9 май от страна на ОП в НС днес, Михов посочи, че тази „игра“ на декларации придобива малко комичен дух.

Според него, противопоставянето на българите заради датата 9 май е безумна традиция. Пред парламента минаха хора със знамена на Руската федерация, пред Президентството - на Европейския съюз, каза той.

Тази традиция е безумна - едни хора да се противопоставят на други, и тя не носи нищо положително. Затова ние решихме днес да не вземаме отношение по тази дата, която вместо символ на обединението, отново се използва за разделение на българите - на русофили и на  други, поясни доц. Михов.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *