Милен Михов: БСП искат Бузлуджа заради партийни интереси

С 12 срещу 7 гласа правителството отхвърли искането на БСП да получат безвъзмездно право на ползване за 10 г. върху паметника на връх Бузлуджа. От Обединените патриоти също настояваха паметника да не се връща на левицата.

Не може да се позволи един паметник на културата да се използва само от една партия с политически цели. Идеята БСП да получи безвъзмездно право на ползване за 10 г. върху паметника на връх Бузлуджа е абсолютно несъстоятелна. Това означава, че съоръжението ще се използва за партийни и политически цели.

Това мнение изказа в сутрешния блок на ТВ „Европа“ депутатът от Обединени патриоти и заместник-председател на ВМРО доц. Милен Михов.

Нещо повече левицата ще използва Бузлуджа, за да възроди славата на комунистическия режим, което е недопустимо, допълни той.

Бузлуджа е паметник с географско, историческо и архитектурно значение. Той трябва да бъде запазен, но да бъде наситен с ново съдържание, е мнението на Михов.

Дом-паметник на 45 г. комунистическо управление, което беше определено със закон като престъпно, затова и не може да се върне старото съдържание на този обект, са част от аргументите на народния представител.

Дали ще бъде музей на културата, изкуствата или дори музей на комунизма – това трябва да се реши в професионален дебат, така че да има визия за развитието на проекта като един ансамбъл. Т.нар „чиния“ се намира на територията на националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ – който е публично-държавна собственост. Кореспондира с Долината на тракийските царе, даде пример Михов за последните открития. Той е категоричен, че това богатство трябва да намери своето професионално решение как конкретният архитектурен обект да се впише в целия ансамбъл.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *