Още в мерките, които предложихме през месец март, беше залегнало намаляването на ДДС за ресторантьорските и кетъринг услугите. Така или иначе за хотелиерите данъкът е 9%. Искаме така да бъде и за ресторантьорите. Така помагаме на най-засегнатия сектор – туристическият, защото на хотелите, ресторантите и туроператорите изцяло им бе забранено да работят в тези два месеца заради кризата с коронавируса.

Това заяви в ефира на ТВ Европа народният представител от ВМРО в ПГ „Обединени патриоти“ Мария Цветкова.

Ще се помогне на средния и малък бизнес и ще се съживи икономиката – това е нашата цел с намаляването на ДДС, каза тя.

Това намаление ще се отрази на общия бюджет, нормално е да има други мнения, но в случая е глътка въздух и подадена ръка към бранша и не на последно място изсветляване на този бизнес. Намаляването на ДДС е обвързано с повишаването на минималния осигурителен праг на служителите в бизнеса, което е добри за всички, работещи в сектора, обясни депутатът.

Тази мярка е наистина антикризисна, не е постоянна и има срок. Ако бъде приета на второ четене от народните представители, тя ще влезе в сила на 1 юли с краен срок 31 декември 2021 г., посочи Цветкова.

Запитана дали ще има намаление на ДДС и в други сектори, освен туризма и книгите, Мария Цветкова каза, че е въпрос на разговор, но подчерта, че в коалиционното споразумение между ГЕРБ и ОП за управление на държавата в настоящия мандат е записано, че данъци няма да се повишават или намаляват.

Има прокуратура и разследващи органи. Ако има престъпление, то трябва да бъде наказано, коментира депутатът по повод задържането на зам.-министър в МОСВ и на бизнесмени. Тя посочи, че в министерството има сериозни проблеми, които са натрупани през годините.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *