В студиото на „Денят започва“ по БНТ вицепремиерът по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Проблемът Северна Корея е породен от липсата на геополитически диалог между САЩ и Китай

По въпроса за ядрените опити на Северна Корея, Каракачанов смята, че въпреки притеснението от отново размахваната ядрена карта в света, този проблем е част от големия геополитически проблем - липсата на геополитически диалог между САЩ и Китай.

Както знаете, Северна Корея съществува благодарение на политическата и икономическата подкрепа на Китай, допълни военният министър.

Тук според него трябва да се търси разковничето, а със заплахи този проблем няма как да бъде решен. Определено е проблем, когато страна използва ядрена сила, за да засили аргументите сив политиката, каза министърът.

Каракачанов допуска, че този проблем ще бъде поставен след два дни на срещата на военните министри от НАТО в Талин.

Сътрудничество между армия и полиция

По повод на задържането на Георги Генов, който е уличен за убийството на съпругата си в Пещера, със съдействието на спецчасти на армията, военният министър изтъкна, че той е привърженик на тясното сътрудничество между армия и полиция. Благодари на 68-а бригада от спецсилите за успешната намеса в издирването на престъпника.

Министър Каракачанов похвали армията, която съдейства на силите на вътрешното министерство при охраната на границата. Видима е промяната в ситуацията по границата, откакто там са специалните части на армията, подчерта той. При пожари и наводнения на място отиват военнослужещи с военна техника.

Армията трябва да се включи в опазването на обществения ред, смята още Каракачанов. Аргументира се, че това се налага заради атентатите в много европейски държави, както и с оглед предстоящото ни европредседателство.

Състояние на армията

Президентът и правителството влязоха в спор по доклада за състоянието на армията. Причината е, че от документа отпадна констатацията на служебния кабинет, че „въоръжените сили частично са в състояние да гарантират суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната ни“. Според военния министър обаче най-сериозният проблем са липсата на войници и остарялата техника.

Ограниченият бюджет на армията е причина да остават свободни една пета от местата за работа във въоръжените сили.

Министърът на отбраната потвърди, че армията има 5800 души недокомплект. И това според него е, защото досега бюджетът е правен не по щатен състав, а по списъчен състав, т. е. за нови военнослужещи, за да се допълни щатното разписание, пари не се отпускат. Няма предвидени средства за набиране на нови хора в армията.

Вторият проблем е ниското заплащане. Не мотивираме ли допълнително хората, които служат с оръжие, да защитават страната, не виждам какво можем да направим. Разбира се, аз много добре разбирам, че заплатите са ниски и в областта на образованието, и в областта на здравеопазването и трябва да се увеличават, но не може да се пренебрегва, категоричен съм в това отношение, заплащането на българските военнослужещи, допълни Каракачанов.

Няма просперираща държава, която няма армия и не може да си гарантира сигурността, категоричен е той.

По-строги мерки срещу циганската престъпност

Според вицепремиера трябва да се направят реални стъпки към премахването на проблема с циганската неграмотност. Каракачанов заяви още, че това е единственият път за интеграция на малцинствата.

Неграмотността в тази общност е огромна. 206 хиляди деца в България, голямата част от които са циганчета, от 7 до 18-годишна възраст са неграмотни. Дори трябва да въведем образователната повинност, задължително, не ме интересува, че си пропуснал 16 години - връщаш се в училище и учиш. Един от основните проблеми е изучаването на български език. Няма как да се интегрираш в обществото, когато не знаеш да пишеш и говориш на български език. За какви права говориш, когато няма как да си намериш работа в нормална фирма или предприятие, когато не владееш езика на мнозинството - не можеш да пишеш и да четеш. Това са неща, които е крайно време да спрем да ги разглеждаме от една страна с чисто етнически план, а от друга страна да спрем да ги разглеждаме като някакъв проблем, за който някой в Брюксел щял да ни се скара, заяви Красимир Каракачанов.

По повод опасността от ислямизация в циганските гета лидерът на ВМРО напомни за внесените в НС предложения на Патриотите за промени в закона за вероизповеданията. Те са свързани със забрана за финансиране на религиозните общности в България от чужди фирми, лица, държави.

В заключение Красимир Каракачанов посочи, че никой отвън няма да дойде да реши вътрешните и проблеми, а трябва сами да се справяме с оглед българския национален интерес. Той перифразира думите на великия водач на ВМРО Тодор Александров, чиято дата на смъртта бе отбелязана наскоро. „Не гледам нито на изток, нито на запад. Моята цел е свободата на Македония и обединението на българска нация“.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *