Красимир Богданов: Като част от управляващите не сме съгласни цялата вина за водната криза да бъде прехвърляна на Нено Димов

Има тези в обвинението на бившия екоминистър, които не могат да издържат на проверката, смята депутатът

Тази година започна трудно – с напрежение и във вътрешнополитически, и във външно политически план. Като част от управляващото мнозинство ние от ВМРО не сме съгласни цялата вина за водната криза да бъде прехвърляна на подалия оставка министър на околната среда и водите Нено Димов.

Това заяви народният представител от ВМРО Красимир Богданов в ефира на ТВ Европа.

Много въпроси не намериха отговор, като например защо в годините водопреносната мрежа и довеждащият водопровод в Перник не са ремонтирани. Защо течовете и загубите по трасето са 80? Каква е ситуацията с липсващите 10 млн. куб. м вода в месеците април и май 2019, при положение че тази година не е била с нищо по-различна от предишните 10 г., обясни Богданов.

Според него тези въпроси отправят отговорността към други институции. Той обясни още, че министърът подписва графиците за язовир „Студена“, подадени от ВиК – Перник, но преди да положи подпис документите са минала поне на четири нива преди него, одобрени са били от всички експерти. Затова и няма как министърът да не ги подпише.

Българското общество не може да намери отговор защо беше нужно по този начин да бъде поискана, по-скоро предизвикана оставката на Нено Димов – с ареста му. В хода на разследването бяха привлечени и други лица – областен управител, кмет, управител на ВиК дружество, но за тях не последваха такива тежки санкции и мерки. Затова и смятам, че лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов е прав, като коментира, че ареста на Димов е „показно убийство“, каза Богданов.

Той е категоричен, че има тези в обвинението, които не могат да издържат на проверката. Затова и е учуден, че е на подалия оставка министър Димов е оставен в ареста.

Името и работата на Емил Димитров – Ревизоро говорят красноречиво за качествата му, затова и бе предложен и избран за нов министър на МОСВ, посочи Красимир Богданов. Той припомни за огромната работа, многото проверки, които е извършил Димитров като шеф на агенция „Митници“, а в следващите му позиции като секретар на областна управа Плевен и като депутат, председател на комисията за борба със сивата икономика, г-н Димитров се доказа като енергичен човек, който не прави разлика между позицията на дадена фирма или личност, а всички трябва да са равни пред закона, обясни той.

Богданов е категоричен, че Ревизоро ще се справи като министър на околната среда и водите, защото е активен и има пряк диалог с българската общественост и ще покаже как се работи по проблемите. В първата си заявка показа, че ще търси по-добър механизъм на комуникация между ведомствата.

Народният представител от ВМРО е категоричен, че вотът на недоверие към правителството няма да успее. Може би такова е желанието на БСП и ДПС, но това няма да стане, не вярвам да излезе математиката на опозицията, коментира той.

Красимир Богданов допълни, че няма логика „Атака“ да подкрепи вота, защото тази партия е част от изпълнителната власт – има министър, има областни и заместник областни управители.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *