В предаването „В мрежата“ по Национална телевизия „България 24“ коментира народният представител от ВМРО в ПГ на „Обединени патриоти“ Красимир Богданов темата за тровенето на пчели у нас.

За съжаление много неща не се променят. Миналата година бяха дадени много обещания –беше създаден експертен съвет към Министерството на земеделието и храните, като в него бяха включени пчелари от различни региони от страната. Този съвет доколкото знам не се събира често, съответно не може да бъде взета неговата дума под внимание. В крайна сметка става това, което министерството решава, а то в момента не помага по никакъв начин на пчеларите. Видяхме отравянията в Плевенско. Получавам сигнали от други региони в страната за такива нерегламентирани пръскания. Мисля, че трябва да има по-строги мерки от страна на Министерство на земеделието спрямо тези, които нарушават закона. Има закон, има наредба, но тя не се спазва от зърнопроизводителите. Пръска се с пестициди, инсектициди – без да се предупреждават пчеларите, съответно и общинските служби по земеделие, и това се отразява на пчелите, категоричен бе Богданов.

В България през последните 30 години селското стопанство се развива на такава основа като с Латинска Америка – едни огромни латифундии на около 300 човека в държавата, които са безнаказани и получават милиони субсидии, които получават. А останалите страдат – зеленчукопроизводители, животновъди, хора, които отглеждат овощни дървета и пчелари, които са най-онеправдани в цялата ситуация. Министерство на земеделието трябва да си влезе във функциите, трябва да обслужва не големите зърнопроизводители, както и големите прекупвачи на мед, защото изкупната цена се поддържа нарочно ниска, за да може да се изкупува на безценица българският мед, заяви депутатът.

Напоследък българският качествен мед е сместван с други некачествени и в крайна сметка за потърпевши пчеларите, които искат да правят нещо. Ако не се лъжа, в момента, цената на дребно е 3,50 лв. за кг мед, а усилията струват много повече, съобщи тревожните данни депутатът от ВМРО.

Ще поискам обяснение от земеделския министър Десислава Танева по време на парламентарен контрол и ще предложа отново промени в законодателството, включително в Наказателния кодекс, където пръскането с отровни вещества да се наказва като криминално престъпление. Досега от ВМРО нямаме съгласие по въпроса с парламентарната група на ГЕРБ, но проблемът може да се реши на най-високо равнище на Коалиционен съвет, заяви, Богданов.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *