Красимир Богданов: Нужен е специален фонд, който да генерира средства чрез натрупване, за периоди на криза

По телевизия „България 24“ депутатът от ВМРО Красимир Богданов разкри подробности от икономическите мерки, които ВМРО предлага на коалиционните си партньори от ГЕРБ срещу кризата с корона вируса.

Той съобщи и за начина, по който ВМРО се поставя в услуга на гражданите от избирателния му район във Враца:

Ние предлагаме мерки, за да се запази икономическата активност и паричния оборот на фирмите, да се възстановят плащанията от държавата и да не се бави възстановяването на ДДС. Също да се изплатят всички просрочени задължения на държавата към физически лица и фирми. Да бъде подпомогнат и туристическия бранш - чрез програми на ЕС да бъдат дадени на гражданите ваучери от по 100 лева, които те да използват за свои почивки. Да се предоставят безлихвени кредити на малки предприятия, включително осигуряващи семейна заетост.

Държавата дължи на предприятията над 1 милиард лева. Това поражда междуфирмена задлъжнялост и фалити. Не смятате ли Вие от ВМРО да натиснете Вашите коалиционни партньори от ГЕРБ, по принцип и извън кризата, държавата да си плаща своевременно задълженията към фирмите, запита водещата Светослава Рудолф. Красимир Богданов отговор:

Ние винаги сме настоявали за по-активна позиция на държавата по тази тема. Няма как да изискваш от бизнеса да бъде коректен, когато самата държава не изпълнява коректно своите задължения. За мен има нужда от създаване на специален фонд, който да генерира средства чрез натрупване, които да бъдат използвани в периоди на криза. Оттук нататък е редно да заделяме средства в този фонд. В кризата се създава един омагьосан кръг, в който всеки иска средства от държавата, а те няма откъде да се вземат. Една трета или половината от излишъка, който тази година стана 2,5 милиарда лева, могат да бъдат заделени в него. При наводнения, болести по селскостопанските животни и т.н.

Дали не трябва да се разхлабят ограничителните мерки за хората, които работят в земеделието, тъй като точно сега те трябва да засеят нивите, попита водещата.

Депутатът от ВМРО обясни, че буквално преди час е провел разговори с представители на Министерството на земеделието - зърнопроизводителите, животновъдите и пчеларите са затруднени да се придвижват до своите обекти. От министерството са осигурили вече документа, с който това да става лесно.

Един друг сигнал - Собствениците на оранжерии, които произвеждат разсад, не могат да го продават на пазарите, защото те са затворени. Очаквам бърза реакция от министерството и по този въпрос, допълни Богданов.

Според депутата българската държава трябва да подпомогне чрез материали и хигиенни средства нашите сънародници в Северна Македония, Албания, Украйна, Молдова...

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *