Карлос Контрера: Предстоящият вот на недоверие е с предизвестен край

Освен едно голо общо политическо говорене и социалистите, и ДПС не представят никаква алтернатива за управлението

След като ти тръгваш да демонтираш, да сваляш управлението, очевидно ти трябва да представиш алтернатива

Коментар на Карлос Контрера, общински съветник от ВМРО и председател на групата „Патриоти за София“ в Столична община в предаването „Темите“ по телевизия „Европа“.

Контрера бе категоричен, че в никакъв случай кабинетът не може да бъде уязвен с аргумента, че не се прави нищо. Напротив. Във всички сфери, тези, които са залегнали като приоритети в програмата за управление, има промени и се върви в посока повече инвестиции, осигуряване на повече средства и повишаване на ефективността. Тоест никой от опозицията не може да каже, че правителството не работи, допълни той.

Представителят на Патриотите от ВМРО отбеляза, че поведението на БСП и ДПС е разбираемо. От БСП се опитват да излязат от комата, която им причини злополучният кабинет „Орешарски“, защото този кабинет се срути. БСП в момента се нуждаяе от легитимация пред собствените си избиратели, за да докаже, че прави нещо.ДПС вече трета година е извън властта. Техните структури вече започват да скърцат. Те също нямат друг ход, освен да участват в този вот на недоверие, който е вот с предизвестен край.

Освен едно голо общо политическо говорене и социалистите, и ДПС не представят никаква алтернатива за управлението. След като ти тръгваш да демонтираш, да сваляш управлението, очевидно ти трябва да представиш алтернатива. Те още не могат да се разберат за темата на вота за недоверие, а имат претенции да управляват.

Контрера определи бюджета като израз на политика – какво дадено управление е решило да прави в конкретни сфери от обществения и икономически живот както за държавата, така и за общините. Не мисля, че проектобюджетът е проект на застой, защото в него има заложени разходи и политики, които за пръв път са с толкова силен акцент, те са израз на политическата програма на правителството. И в този смисъл бюджетът е доказателство, че програмата не само се спазва, но тя е и реалистична, допълни общинският съветник.

Очевидно е, че при осигурени около 500 млн. повече за сферата на образованието, това е стъпка в реформирането на образователната система. Това е осигуряване на материалната база, във основа на която трябва да се променят правилата и отношенията в образователната система. Осигуреното финансиране вече е основание да изискваме качество.

В бюджетът за отбрана са осигурени около 80 млн. лв. за заплати, но те също няма да бъдат на калпак, както обяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Ще се направи анализ къде недокомплектът е най-голям, за да може да се обезпечи човешкият, кадровият ресурс.

Карлос Контрера бе категоричен, че модернизация на армията ще има. И правителството си постави много по-амбициозна задача, защото откровено вече се говори и се работи в посока модернизация на техниката в сухопътните войски и модернизация на флота. Тоест еднаква работа в три различни направления, в трите рода войски, за да не се създава дисбаланс в системата, коментира още той.

За никого не е тайна, че здравеопазването е една много тромава и тежка система и там е очевидно, че няма как с инструмента годишен бюджет да решиш въпроси, които са наслагвани с десетилетия. Идеята, доколкото знам, е да се дофинансира дейността, за да не страда населението.

Патриотът бе категоричен, че искането за признаване на турско малцинство в България е провокация. Тази провокация идва в един много интересен момент, а именно председателството и темата около Западните Балкани. Очевидно е, че Местан следва политическата пътека на Ердоган. Неслучайно ние поискахме проверка на тази организация и на тези хора – какви са отношенията с външни служби, финансови организации, фондации и т.н., каза в заключение Контрера.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *