Очаквам седмицата преди последната юлска сесия докладът ми за създаване на общинска система за ползване на електрически скутери в столицата да бъде приет.

Това коментира пред камерата на „България 24“ общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера.

Технологията е сравнително нова, но за сметка на това за кратък период от време стана един от предпочитаните начини за пътуване. Ползването на електрически тротинетки се предоставя под формата на услуга чрез мобилно приложение, като потребителят не е ангажиран с определени маршрути и заплаща стойността на услугата, изчислена на база времето, в което е ползвал превозното средство.

Популярна е в редица европейски градове, както и в Съединените щати, казва още Контрера.

Общинският съветник обяви, че има данни, че в столицата частните електрически тротинетки вече наброяват хиляда.

Докладът на Контрера е бил разглеждан от транспортната комисия на СОС. Всички съветници от комисията го подкрепят.

Редно е Столична община този път да бъде в крак с времето и да организира една услуга в крак с времето и да организира една подобна услуга за гражданите. Има много варианти и интересни предложения по темата, каза още Карлос Контрера.

Той е водил разговори с експерти и се е очертало становище, че трябва да се изберат натоварени спирки на градския транспорт, където да се разположат 2-3 електрически тротинетки, за да могат гражданите удобно да наемат средството и бързо и лесно да се придвижат до мястото, което искат.

Общинският съветник сподели, че вече дори има и прототип на тротинетката, изработен със седалка, което я прави още по-удобна.

Контрера коментира, че паралелно с това Столична община трябва да започне процедура за изработване на минимум от правила, които да регулират придвижването с подобен тип превозни средства.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *