Каракачанов: Няма турски самолети, които да охраняват небето ни

Ако НАТО иска от нас нещо, в разрез с националния ни интерес, ще кажа „не“, отсече военният министър

Коментар на Красимир Каракачанов, вицепремиер по сигурността и министър на отбраната за предаването „Още от деня“ по БНТ на 11 юни 2018 г.

В студиото министърът на отбраната Красимир Каракачанов подчерта, че модернизацията на трите вида въоръжени сили – Военновъздушни, Сухопътни и Военноморски, трябва да върви в комплект, а не да се дава приоритет на някои от тях. Той коментира проекта за нова бойна машина за Сухопътни войски и подчерта, че ще се закупи лиценз, за да могат те да се произвеждат в България. Според военния министър не подобава партньори на България да предлагат военна техника, която е близо до края на експлоатационния си живот, без да назовава конкретни имена.

Той подчерта, че не бива да се делят трите типа въоръжени сили.

Бронираните машини за пехотата ще е трансферна, така че те да бъдат произведени в България по лиценз, обясни Каракачанов. Така част от парите, отделени за машините, ще останат в България. По думите на военния министър, „поне пет-шест“ български фирми могат да се включат в производството на бойните машини.

Каракачанов благодари на опозицията, че е подкрепила проекта за модернизация на армията, а по темата със забавянето на процеса по модернизация заяви:

Не е въпросът, че НАТО го иска. Честно казано, ако НАТО искаше нещо, което не отговаря на нашия интерес или на нашите възможности, щях да кажа не и, че не е правилно, не е по нашите възможности. Закъснели сме, истината е, че въоръжението ни не е руско, а е съветско.

Каракачанов подчерта, че дори с необходимите средства за модернизация, тя може да отнеме години. Според него, най-рано след две години може да се видят нови самолети за ВВС.

Военният министър изтъкна, че според него не е нормално съюзници да продават техника, която е близо до края на експлоатационния си живот:

Само съм казал, че такава техника няма да закупуваме. При предишния конкурс за военните самолети имаше предложение за самолети, които бяха по-стари от нашите МиГ-ове.

В отговор на въпрос Каракачанов уточни, че турски самолети не са участвали в операции по охрана на българското въздушно пространство и няма договорки, които да предвиждат подобна помощ. В т.нар. „еър полисинг“ са участвали само италианците. В тези мисии ти каниш кой да се включи, уточни вицепремиерът.

Целия коментар може да проследите във видеото >>>

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *