Красимир Каракачанов: България ще иска поне 10 години разсрочено плащане за новите изтребители

До края на годината ще стартира модернизацията и ремонтът на старите ни бойни самолети МиГ-29, съобщи в предаването „Ексклузивно“ по телевизия „Европа“ вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Този процес ще върви успоредно с преговорите по закупуване на нов изтребител.

Основно тук трябва да се ремонтират. Разбира се, ако се наложи да се внасят резервни части и двигатели, ще бъдат внесени от Русия, от самия производител. Тук тънкостта е в това, че моето желание и намерение е в тази сделка по ремонта и модернизацията на МиГ-овете да няма посредници. Директно министерството на отбраната с фирмата производител, каза Красимир Каракачанов.

Освен това България ще се стреми към максимално дълго разсрочване на плащанията за новите бойни самолети за най-малко от 10 години.
Знам със сигурност, че поне един от тримата участници до сега в конкурса имат подобна готовност и са я заявили. Не е коректно да се говори с имена, но един от тримата участници е заявил, че не е проблем новите условия, които са поставени за по-дълъг период на плащане. Това е добра предпоставка и това, както се казва, би стимулирало и останалите участници да правят по-изгодни предложения, допълни още той.

Министърът на отбраната коментира и обвиненията на Антон Тодоров от ПГ на ГЕРБ срещу президента, че е лобирал в полза на един от изтребителите.

Честно казано не вярвам, в този смисъл, в който се влага в нещата. Но че изразяваше и изразява явно своите предпочитания като държавен глава е факт. Издава предпочитание за един от трите варианта, за които е преговарял, каза още Каракачанов.

Красимир Каракачанов определи като опит за печелене на дивиденти атаките на БСП срещу ГЕРБ и обвиненията за роднински назначения.

Аз разбирам желанието на БСП да атакува най-голямата партия в България и това е практика на опозицията, но в края на краищата, ако те кажат, че при тях практиката е била по-различна аз мога да потвърдя, че не е така, но по принцип такова нещо аз мисля, че трябва да се избягва. Семейство в политиката не е добър знак за обществото, заяви още министърът.

Увеличение на заплатите на военните от 2018 година ще има, увери Каракачанов. Надявам се да стигнем до разумна сума, каза още той. В момента в армията ни не достигат близо 5000 военнослужещи.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *