Заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов участва в българската делегация, ръководена от президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Румен Радев, на срещата на лидерите на страните-членки на НАТО. Тя се проведе на 3 и 4 декември 2019 г. в Лондон и бе посветена на 70-годишнината от основаването на Алианса и трансатлантическата солидарност.

Водещо място в дискусиите зае справедливото споделяне на тежестите и отговорностите. Отбелязан бе ръст на разходите за отбрана за пета поредна година, като се предвижда преобладаващата част от съюзниците да отделят поне 2% от БВП до 2024 г.

Сред основните обсъдени теми бяха водещата роля на Алианса за колективната сигурност на страните членки и трансатлантическата връзка, ангажиментът към сигурността и стабилността в Афганистан, засилването на стратегическото партньорство с Европейския съюз (ЕС), политиката на „отворени врати“, енергийната сигурност и сигурността на комуникациите.

След края на форума министърът на отбраната Красимир Каракачанов проведе двустранна среща с министъра на отбраната на Гърция Николаос Панайотопулос. Двамата обсъдиха актуални въпроси от сътрудничеството във военната област.

Пред репортер на Военния телевизионен канал министърът на отбраната след срещите коментира:

Европейските съюзници и Канада възприеха аргументите на САЩ, че са необходими повече средства за отбрана. За тази година генералният секретар на НАТО отчете 130 млрд. долара повече събрани от държавите членки, като се очаква тази сума да нараства до 400 млрд. долара до 2024 г. във връзка с плановете на съответните държави за нарастване на разходите за отбрана до 2% от БВП.

Имаше съмнения дали Турция ще подкрепи инициативата за по-засилено присъствие по отношение на Балтийско море и сигурността на Полша и балтийските държави. Турция прие аргументите и всичко мина доста диалогично. Бил съм свидетел на предишните две срещи, на които емоциите бяха доста в повече.

В контекста на конференцията както президента, така и другите членове на българската делегация проведоха двустранни срещи, които са полезни на подобни форуми. 

Аз разговарях с гръцкия министър на отбраната по предложението на България за поемане на мисията по air policing по отношение на Република Северна Македония.

Новата от събитието е, че за първи път на подобна среща участваше и Македония като страна, която е приета за член, въпреки че не всички държави са направили ратификация.

На практика това означава, че двете страни ще направят усилия да поемат тази мисия, положително беше отношението на гръцкия ми колега по предложението.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *